Anketin sonuçlarına göre kadınların yüzde 30.7'si şiddete uğrayan bir kadın görse de "karı-koca arasına girmemek için müdahale etmeyeceğini", yüzde 7.1'i bazı durumlarda şiddeti hak ettiğini söylüyor.
Sirman: Ankette soruları nasıl sorduğunuz yanıtları etkiler
Sirman, anketin Türkiye'de sık başvurulan bir yöntem haline geldiğini anlatıyor ve sosyolojik analiz yapma imkanı sağlayan anketlerin iyi ya da kötü niyetli insanlar tarafından kullanıldığını söylüyor.
"Soruları öyle sorarsınız ki istediğiniz cevabı elde edersiniz" diyen Sirman, soruların soruluş biçiminden hangi sorunun hangi sorudan önce geldiğine kadar birçok faktörün anketin sonuçlarına etki ettiğini vurguluyor.
"Şiddet hakkında soru sormak için iyi bir ortam gerek"
Sirman, şiddet gibi hassas ve travmatik bir konuda sorulacak soruların ortamının da önemli olduğunun altını çiziyor, böyle hazırlanmamış bir ortamda sorulan "şiddet sizce normal midir değil midir?" sorusunun afaki olduğunu belirtiyor.
Uysal: Medya anketi yanlış yorumladı
Medyada "Kadınlar dayağı hak ettiklerine inanıyorlar" mesajı verilerek bahsedilen anketin düzenleyicilerinden Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı'ndan Yrd. Doç.Dr. Aynur Uysal medyanın bu sunumundan memnun değil.
Anket sonuçlarının sürpriz olmadığını ifade eden ve sonuçların kadınların şiddet karşısında hala çaresiz olduklarına dair yorumlanması gerektiğini düşünen Uysal "Medyanın 'yorumlama hatası' var" diyor.
Anket ne demişti?
İzmir Yerel Gündem 21 Aile İçi Şiddet Çalışma Grubu tarafından yapılan araştırma Gültepe Mahallesi'nde 950 evli kadın üzerinde yapılmıştı.
Araştırma sonuçları şöyle:
* Çalışmaya katılan kadınların yüzde 58'i ilkokul mezunu.
* Yüzde 8.2'si okuryazar değil.
* Yüzde 28.7'sinin sosyal güvencesi yok.
* Kadınların yüzde 7.1'i bazı durumlarda şiddeti hak ettiğine inanıyor.
* Yüzde 30.7'si şiddete tanık olduğunda karı-koca arasına girmeyeceği ve müdahale etmeyeceğini söylüyor.
* Yüzde 60.1'i kendi haklarıyla ilgilenmekten çok iyi eş ve anne olmakla ilgilenmeleri gerektiğini düşünüyor.
* Yüzde 49.9'u erkeklerle aynı özgürlüğe sahip olmayı beklememeleri gerektiğini anlatıyor.
* Yüzde 2.5'i bir ailedeki kız çocukların yerine erkek çocuklarının üniversiteye gitmesini destekliyor.
* Yüzde 78.2'si gideceği her yer için eşinden izin alıyor.
*Yüzde 17.8'si eşinin kendisini itip kaktığını, yüzde 29.6'sı eşinden tokat yediğini, yüzde 23.1'i ise eşinin kendisini dövdüğünü, yüzde 5.2'si hamileyken de şiddete maruz kaldığını söylüyor.(AÖ/EZÖ)