Kadıköy Hayvan Koruma Gönüllüleri Platformu, yerel seçim öncesinde sokak hayvanları için yapacağı hizmetlere dair verdiği sözleri tutmadığı gerekçesiyle Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı'nı protesto ettiler.
Platform üyeleri, 2 bin 250'yi aşkın kişinin imza verdiği dilekçeyi Kadıköy Belediyesi'ne teslim ettiler.
Odabaşı'nın seçim öncesi 26 Mart 2019'da imzaladığı hayvan haklarını korumaya yönelik taahhütnamede yer alan vaatlerini hayata geçirmediğine dikkat çeken Kadıköy Hayvan Koruma Gönüllüleri Platformu şöyle dedi:
"Belediye Başkanı Odabaşı, Aralık 2019'da Acıbadem'deki evcil hayvan kliniğini kapatarak hizmeti geri almıştır. Hayvan hastanesi olarak faaliyet göstereceğini duyurduğu, içinde röntgen cihazı dahi olmayan Merdivenköy kliniği ise sadece hafta içi 9.15-12.00, 13.00-15.30 arasında hizmet vermektedir.
Mesai saatleri bitiminde Kadıköy Belediyesi acil ve hasta vakalar için hizmet vermemektedir. Yerine İBB'ye yönlendirmektedir. Kadıköy'ün hayvanları, eğer bir gönüllü tarafından özel kliniğe götürülmez ise yollarda ölmektedir."
TIKLAYIN - Pandemide Sesi Duyulmayanlar: Sokakta Yaşayan Hayvanlar
TIKLAYIN - "Sokak hayvanlarının sorumluluğu yerel yönetimlerde"
TIKLAYIN - Sokaktaki Yaralı Hayvanlar İçin Ücretsiz Ambulans 153'te
Talepler
Kadıköy Belediyesi'nin, sokak hayvanlarına verdiği hizmetleri, içerik, donanım, mesai ve ekip olarak genişletmesi, tek merkezde toplamak yerine mahalle bazında yaygınlaştırması gerektiğini belirten platform üyeleri verdikleri dilekçede taleplerini şöyle sıraladılar:
- Sokak hayvanlarının kısırlaştırma, bakım ve tedavilerinin 7/24 ve yeterli sayıda görevli istihdam edilerek yapılması,
- 7/24 ambulans hizmetinin, sadece Kadıköy Belediyesi ekipleri ve özel kliniklerden hizmet alımı ile gerçekleştirilerek, mesai sonrası İBB ile yapılan protokolün iptal edilmesi,
- Merdivenköy biriminin donanım (röntgen, USG, biyokimya...), kapasite ve kadrosu ile bir hayvan hastanesine dönüştürülmesi,
- Acıbadem ve Kozyatağı'nda iki adet daha evcil hayvan sağlık merkezi açılması,
- Her mahallede birer küçük "kedi kısırlaştırma ve acil tedavi ünitesi" açılması,
- Sadece kedi kısırlaştırmaya odaklı bir saha ekibinin oluşturularak yakalama ve nakil yapılması,
- Ataşehir biriminde, kanatlı ve diğer küçük hayvanların tedavileri için "Yaban Hayatı Tedavi Birimi" oluşturulup, yaban hayatı veteriner hekimi ve teknikeri istihdam edilmesi,
- Baro Hayvan Hakları Komisyonları, Veteriner Hekimler Odası, STK'lar ve gönüllüler ile işbirliği içinde çalışılması, Kent Konseyi Hayvan Hakları Grubu'nun aktif çalışmasına imkân sağlanması,
- Besleme odakları, suluklar, kulübe, kedi evleri yaptırılması, odaklara mama desteği verilmesi,
- Hayvanların yaşam hakları için çocuk ve yetişkinlere yönelik eğitim çalışmaları düzenlenmesi
- Bu talepler, 2019 yerel seçimleri öncesinde, tarafınızdan imzalanan "Başkan Seçildiğim Takdirde" taahhüt metninde geçmekte olup, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası ile uyumludur. (KÖ)