Kadıköy Sineması, eski çalışanlarının Şubat 2020'de işten ayrılmak zorunda bırakıldıklarını ve hiçbir haklarının ödenmediği iddialarını yalanladı.
Sinema emekçileri, #KadıköySinemasındaHakGaspı hashtagi altında taleplerini dile getirmişti.
TIKLAYIN - Kadıköy Sineması emekçileri: Mobbing ve baskı var
Sinema yönetiminin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, eski çalışanların henüz başlattığını ifade ettiği mahkeme sürecine zarar vermemek için yaşanan olayların esasına ilişkin bilgi ve belgeleri paylaşmadağını ifade etti.
Açıklamada iddialara özetle şöyle yanıt verildi:
Mali konular
"Kadıköy Sineması 2018 başında el değiştirdiğinde eski çalışanların mağdur edilmemesi için tamamıyla yeniden sözleşme yapıldı. Daha önceki işletmeci döneminde hiçbir maaşını tam alamayan çalışanların her maaşı olması gerektiği gibi gününde ve eksiksiz ödendi.
"Sinemamızda yalnızca iki gişe personelimiz kısmi zamanlı olarak çalışıyorken geri kalan herkes tam zamanlı olarak çalışıyordu. Kısmi zamanlı çalışan personellerimizin de yoğunluğa bağlı olarak fazla mesai yapması durumunda aylık ücret bordrolarına tam ve eksiksiz olarak yansıtılmış ve ödenmiştir.
"Sinemamızın çok çok özel durumlar hariç en fazla 12 saat açık olduğu ve bu sürede de sabahçı/öğlenci uygulamasıyla çalışıldığı bir durumda 15 saat çalışmış olduğunu iddia etmek hayatın olağan akışına aykırıdır.
Güvenlik kameraları
"Kameralar sinemamızın devralındığı 2018 yılının başında kullanılmaya başlandı. Hem film şirketlerine hesap verebilirlik, hem gişemizde hizmet veren özel bir bilet satış şirketine karşı sorumluluklarımız, hem güvenliğin ve hassas para akışının daha doğru sağlanabilmesi, hem de özellikle son dönemde bu noktalardaki personelimiz hakkında sıklıkla gelen şikayetler sebebiyle bu noktalarda görevli bir çalışanın talepleri doğrultusunda Ocak ayı ortasında yalnızca büfe ve gişedeki kameralar sesli kamera ile değiştirildi.
Mobbing iddiası
"Mesai saati içinde olsa bile seanslar başladıktan sonra çalışanların yapmak istediği hiçbir şeye karışılmadı. Çalışanların günün büyük kısmını kaplayan bu seans dışı sürelerinde telefonla konuşma, sigara içme, dizi film izleme, uzun süre dışarı çıkma, hatta kişisel işlerini halletmelerine bile engel olunmadı. Sinemamıza seans saatleri dışında da gelen birçok seyircimiz yazılanlara mutlaka şahit olmuştur. Herkesin her konudaki fikri içtenlikle dinlendi. Hatta işverenin güvenini kötüye kullanma sebebiyle haklı fesih oluşturacak birkaç durumda bile bu hak kullanılmadı. Nerede kullanılacağına apar topar karar verilebilmiş bir güvenlik kamerası mobbing oluşturuyorsa bunun tek açıklaması itibar cellatlığına bahane uydurmaktır.
Temizlik
"Temizlik personelimiz yaşı ve hastalıkları sebebiyle işten ayrıldıktan sonra yapılan tüm toplantılarda bu alana sadece bu işle ilgilenecek bir personelin alınması istenmiş, buna rağmen bu ekip boş kalan pozisyona bir temizlik personeli yerine birkaç çalışanla yakın akrabalık ilişkisi bulunan bir salon personelinin alınmasını istemiştir. Sinemadaki günlük iş dağılımını çalışanlar arasında bu işi yapmakla yükümlü kişiler yürütür. Neredeyse on yıldır yukarıda bahsedilen ekibin düstur edindiği "Burada herkes her işi yapar" düşüncesi ve yıllardır kurdukları düzene yeni insanları ısrarla almak istememeleri bu alanda sadece bu işle ilgili bir personelin işe alınmasını, alınsa bile yaptığı küçük bir hata bile büyük bir problem olarak yansıtıldığından işe devam etmesini ne yazık ki engellemiştir.
"Pandemiden önce herkesin kendi işini en iyi şekilde yaptığı, kişisel durumların iş atmosferini engellemediği, çalışanların eş, dost, akraba ilişkileriyle gruplaşarak birbiri arasında mobbing uygulamadığı bir sürece girdik. Biz aynı hislerle işimizi yapmaya devam edeceğiz. Tarafımıza henüz bir bilgilendirme yapılmamış olmakla birlikte yargıya intikal ettiği belirtilen bu konu hakkında da elimizdeki her şeyle birlikte haklarımızı savunacağız."
(AÖ)