İstanbul'un en eski iki bağımsız sinema salonu; Kadıköy'deki Rexx ve İstiklal Caddesi'ndeki Atlas kapanıyor.
Koronavirüs salgını nedeniyle kapılarını kapatan iki sinema da son zamanlardaki mevcut koşullar nedeniyle de bilet satışı sıkıntısı çekiyordu.
Antrakt Sinema'nın yaptığı paylaşıma göre, Rexx Sineması'nın tahliye işlemlerine başlandı. Antrakt'ın Genel Yönetmeni Deniz Yavuz, sinemanın işletmecisi Viron Anas ile görüştüğünü belirterek şu bilgileri verdi:
"Ben kendisinden aldım bilgiyi. 31 Mart itibariyle mal sahibine anahtar teslim edilcek. Yaklaşık bir iki senedir çok ciddi bilet satış sıkıntısı vardı. Hem sektördeki düşüş hem de bu virüs meselesinden dolayı ekonomik olarak karşılamıyor hiçbir şeyi. Artık genel olarak bu tür sinemaların yapıları kendi giderleini kaldırabilecek türde değil. Sinema eğlencesi ne yazık ki artık bu yapıların ayakta durması için yeterli gelir elde ettiremiyor."
1961 yılında Reks adıyla açılan, 1996 yılındaki tadilattan sonra Rexx adıyla hizmetini sürdüren Kadıköy’ün köklü sineması bu ay itibariyle gösterim faliyetlerine ‘tamamen’ son verdi. Sinemanın tahliyesine başlandı. #sinema #SinemaGazetesi #kadiköyrexx pic.twitter.com/NQwnBe1snm
— Antrakt Sinema (@antraktsinema) March 27, 2020
Gazete Kadıköy'ün edindiği bilgiye göre sinemada çalışan görevlilere ayrılmalarına dair kağıt imzalatılarak işlerine son verilmiş ve kapanma için gerekli işlemlerin yapılması için de bir haftalık süre tanınmış.
İç mimar Dr. Pınar Sezginalp Mimarlık dergisi için kaleme aldığı yazıda yapıyla ilgili şu bilgileri vermişti:
"İstanbul'da Kadıköy bölgesinin önemli sinemalarından Reks Sineması'nın, Maruf Önal'ın ayakta kalan eserlerinden en önemlisi olduğu söylenebilir. Halen anaakım filmlerin yanında alternatif sinema filmleri sunan Başka Sinema'yı da bünyesinde barındırarak işlevini sürdürmekte olan sinema binasının bulunduğu arsanın tarihi 19. yüzyıla dayanıyor. 1800'lü yılların başlarında gayri-Müslim bir ayin yeri (kilise) olarak değerlendirilen bu arsa Kadıköy Rum Ortodoks Cemaati Kiliseleri Vakfı'na aittir. Bu parselde 1870'lerde Apollon Tiyatrosu (Sineması) inşa edilir. 1922 yılının 13 Nisanında Türk tiyatrosunun baş figürlerinden ilk kadın tiyatrocumuz Afife Jale'nin sahneye ilk çıktığı mekân olan Apollon Tiyatrosu, 1932 yılında toprak sahiplerince kiralanarak Hale Sineması olarak işlevine devam eder.(2) Reks Sineması Maruf Önal tarafından 1961 yılında bu parsel için tasarlanır.
1962 yılında sinema yapısının inşaatı tamamlanınca bahsi geçen vakıfça seçilen Anas ailesi tarafından o yılın Aralık ayının ilk günü "Aşkın Günahı" (Pecado de Amor, 1961) filmiyle işletmeye açılır. Bir adet salon ve balkon içerecek şekilde tasarlanan binaya, 1996'da Salon 2 ve 3; 2006'da da Salon 4, 5 ve 6 eklenir. O yıllardaki işletme sahibi Viron Bey'in açıklamasına göre, 2006 yılından itibaren salon sayısı orjinal halinden daha fazla olduğu için, sinemanın 45 senedir Reks olan ismi, kelimeye büyüklük eki kazandıran x'ler kazandırılarak Rexx olarak değiştirilir. Reks sineması ilk açıldığında bir film makarasını başka bir sinemaya motosikletle yetiştirildiği dönemini, film kopyalarının da çoğaldığı günümüzde çoklu sinemalar açarak kapatmıştır." (AÖ)