Fotoğraf: Dilek Şen
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Kadıköy'de Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyım rektör atanmasını ve kampüste öğrencilere yönelik polis şiddetini protesto etmek amacıyla 2 Şubat'ta düzenlenen eylemde gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 9 kişinin yargılanmasına başlandı.
9 sanık hakkında "taş ve tekme atmak suretiyle polis araçlarına zarar verdikleri", "güvenlik güçlerine görevlerini yapmalarını engellemek amacıyla saldırılarda bulundukları" ve "çöp konteynerlerini devirerek barikat kurdukları" iddiasıyla 6 aydan 11 yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası isteniyor.
Anadolu 60. Asliye Ceza Mahkemesi'nde bugün (20 Ekim) görülen duruşmaya, 7 sanık ile avukatları katıldı.
TIKLAYIN - Boğaziçi protestosunda çok sayıda gözaltı
TIKLAYIN - Boğaziçi protestolarında biber gazı, plastik mermi ve gözaltı
Sanıklar suçlamaları reddetti
Sanıklar yaptıkları savunmalarda üzerlerine atılı suçlamayı kabul etmediklerini söylediler.
Sanıklardan Necmettin Erdem, olay günü Kadıköy'de olduğunu belirterek, eylemi öğrendikten sonra gidip katıldığını, eylem sırasında üzerinde silahtan sayılan bir eşya bulunmadığını, kimseye karşı da kötü bir saldırısı olmadığını belirtti.
Akın Karakuş da, sosyal medyada gördüğü çağrılar üzerine Kadıköy'e gittiğini, eylem sırasında kamu malına zarar verecek bir girişimde bulunmadığını, bu nedenle üzerine atılı suçlamayı kabul etmediğini ifade etti.
Ozan Can Çolak ise, olay günü eylemin olacağını internette gördüğünü, bu şekilde Kadıköy'e gittiğini, eyleme bireysel olarak ve kendi isteğiyle katıldığını, hiçbir örgütle ya da dernekle ilişkisi olmadığını, barışçıl bir amaçla eylem alanında bulunduğunu söyledi.
Murat Can Demirci, Kadıköy Moda'da ikamet ettiğini, evine dönerken eylemin gerçekleştiğini, polis araçlarına taş atmadığını, protestoya katılmak istemediğini, istemeden kendisini olayların içinde bulduğunu anlattı.
Sanık avukatları, müvekkillerinin beraatlerini talep etti.
Adli kontrol tedbirleri kaldırıldı
Ara kararını açıklayan mahkeme, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne bağlı polis aracında meydana gelen zarar nedeniyle İçişleri Bakanlığı adına İstanbul Valiliğinin müşteki olarak dosyaya eklenmesine, olay nedeniyle meydana gelen zarar miktarı ile giderilip giderilmediğine dair belgelerin mahkemeye gönderilmesinin istenmesine karar verdi.
Duruşmaya katılan 7 sanık hakkındaki yurt dışına çıkış yasağından oluşan adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını kararlaştıran mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe bıraktı. (KÖ)