* Fotoğraflar: Kadıköy Belediyesi
İstanbul, Kadıköy Belediyesi güneş enerjisi panelleri ile kentin enerji ihtiyacını gidermek için Yenilenebilir Enerji Projesi'ni hayata geçiriyor.
Proje ilk adımını Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi’nin çatısına kurulumu başlayan güneş panelleriyle atıyor.
Evlendirme Dairesi’nin 2000 metrekarelik çatısına kurulan toplam 384 adet güneş enerjisi paneli, binanın yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayacak ve kurumsal karbon salınımında 98,4 ton azaltım sağlayacak.
TIKLAYIN - "Gezegenimiz Giderek Isınıyor", Yerel Yönetimler Ne Yapmalı?
Başkan Odabaşı inceleme yaptı
Kadıköy Belediye Başkanı CHP’li Şerdil Dara Odabaşı da güneş panelleri kurulum sahasında yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Odabaşı, güneş enerjisi panelleri ile kurum binalarında 2030 yılı sonuna kadar 2,5 megawatt yenilenebilir enerji yatırımı gerçekleştirerek karbondioksit (CO2) emisyonunun azaltılmasını hedeflediklerini söyledi.
Odabaşı’nın açıklamaları şöyle:
“Projelerimizin ilki, Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi’nin çatısına kurulan güneş panelleriyle hayata geçiyor. Kurulan paneller sayesinde, evlendirme dairesi binasının enerji ihtiyacı güneşten karşılanacak.
Şerdil Dara Odabaşı
“Belediyenin hedefi 2024 yılı sonuna kadar kurum binalarında 1 megawatt yenilenebilir enerji yatırımı gerçekleştirerek, 700 ton karbondioksit emisyonunun azaltılmasını sağlamak ve 2030 yılı sonuna kadar da bunu 2,5 megawatta çıkartmak.”
Kadıköy Belediyesi'nin taahhüdü
Kadıköy Belediyesi klim krizi ile mücadeleye yönelik Sürdürülebilir Enerji ve İklim Adaptasyon Eylem Planlarını 2018’de hazırladı. Plan ile 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 40 oranında azaltmayı taahhüt etti.
Bu hedefin yüzde 6’sı ise, belediye binalarına ve alanlara yapılacak yenilikçi ve yenilenebilir enerji projeleri ile gerçekleşecek.
İklim krizi ve şehirler
İklim değişikliğiyle mücadele kararlılığına sahip önde gelen şehirlerin oluşturduğu Küresel Şehirler Ağı’na (C40) göre, dünya nüfusunun yarısından fazlasının yaşadığı şehirler, dünyadaki enerji tüketiminin üçte ikisinden fazlasını gerçekleştiriyor ve küresel CO2 emisyonlarının yüzde 70'inden fazlasından sorumlu.
350.org Türkiye’nin 24 yerel yönetimi mercek altına alarak hazırladığı “İklim İçin Kentler: İzleme & Değerlendirme Raporu”na göre, yerel yönetimlerin iklim kriziyle mücadeleye yönelik icraatları krizin aciliyetine cevap verecek nitel ve nicel düzeyin gerisinde.
Rapora yönelik olarak 24 yerel yönetim temsilcisiyle gerçekleştirilen görüşmelerde Covid-19 pandemisi, iklim kriziyle mücadeleyi sekteye uğratan önemli bir unsur olarak öne çıkıyor. Öte yandan belediyelerin dikey ve bürokratik bir idari yapıya sahip olması, kapasite yetersizliği, birimler arası koordinasyon ve eşgüdümün sağlanamaması, katılımcılık mekanizmalarının yeterince işletilememesi gibi yapısal sorunlar yerel yönetimlerin hedefleri yüksek iklim eylemlerini gerçekleştirmeleri önündeki en büyük engeli oluşturuyor.
Yerel yönetimler iklim eylemine yönelik olarak her ne kadar bazı iyileşmeleri ve düzenlemeleri hayata geçirmeye başlasalar da karşılaştıkları sorunlar eylemlerin hızının ve kapsamının yeterli seviyede olmasını engelliyor.
(TP)