Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubesi’nin çağrısıyla Kadıköy meydanında toplanan on bini aşkın kişi “Madımak oteli müze olsun” talebini dillendirirken, alanda bulunan insanlara alanda olmanın anlamını, 15 yılda yapılanları ve otelin müze olması hakkındaki düşüncelerini sorduk.
"Bir alevi olarak burada olmam gerekiyor"
Yöresel kıyafetleriyle kaldırımda oturan Tansu Güzeller 16 yaşında bir öğrenci. Alanda olmanın önemini anlatırken çok kararlı ifadeler kullanıyor. “Bazı şeylere duyarsız olmamalıyız. 2 Temmuz’da katledilenler bizler için çok önemli. Bir alevi olarak bu tür mitinglerde olmam gerekiyor. Kitle ne kadar kalabalık olursa sesimizin de o kadar çok çıkacağını düşünüyorum.”
Güzeller'e göre otelin altında kebap lokantasının olması can yakıcı.
Şehriban Telek 35 yaşında bir aşçı. Telek aynı zamanda Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Eyüp Şubesi Yöneticisi.
“Geldiğimiz kültürün ikinci sınıf görülmesini ve 2 Temmuz’da yaşanan katliamı protesto etmek için buradayım” diyor.
Orada yaşananların sadece Alevilere yapılmadığını, o otelde tüm insanlığın yakıldığını söylüyor.
"Pir Sultan Abdal'ı seviyorum, onun için geldim"
“Katillerin sokakta olduğu, ozanların, aydınların yakıldığı bir 15 yıl yaşadık. Herkese saygı gösterilmesini istediğim için bu meydandayım” derken 6 yaşındaki kızı Nazlıcan “Pir Sultan’ı seviyorum. Onu sevdiğim için geldim buraya” diyerek giriyor söze.
Biraz utandıktan sonra da ekliyor: “Yürüyüşte herkes bir resim taşıdı. Ben de Yasemin Sivri’nin resmini taşıdım.”
"Alevi ve sol örgütler de yetersiz kaldılar"
Murat Melkolian 35 yaşında bir manav. “Sivas’ta yapılanlar ülkeyi getirmek istedikleri noktanın zirvesiydi. O karanlığa hayır demek için buraya geldim. 15 yılda yapılanları yetersiz buluyorum” diyor.
Melkolian alevi ve sol örgütleri de eleştiriyor:
“Alevi ve sol örgütlenmeler de katliamın takibinde çok yetersiz kaldı.. Ortaklaşamamaları da ayrı bir sorun tabii.”
“Hükümetler?” diyoruz, yanıtı net: “Hem o dönemde hem de bugüne kadarki hükümetler Sivas katliamının aydınlatılması konusunda samimiyetsiz. Çözüm değil geçiştirme derdindeler.”
Emekçi Hareket Partisi üyesi Neslihan Türkan 33 yaşında ve işsiz.
“Sivas katliamında orada büyük bir kitle toplandı. Bu yüzden bizler buna karşı mücadele etmek zorundayız. Sivas’ı unutmak Çorum’u unutmak demek, Şemdinli’yi unutmak demek. Çünkü bizim unutmamız muhalefetin, Ermenilerin, kadınların, Kürtlerin, eşcinsellerin de yok edilmesinin önünü açmak demek. Tüm bunlar yüzünden biz unutmamak, unutturmamakla yükümlüyüz” diyor.
"Müze olsun istiyorum ama..."
32 yalındaki Ali Ferhat işçi. “Müze olsun istiyorum o lanet otel” diyor.
Devam ediyor konuşmaya “Ama yaşananlardan dolayı duymamamız gereken utancın müzesi olsun, insanlık adına duyduğumuz utancın müzesi olsun. Yoksa sırf kitleleri memnun etmek için olacaksa kalsın o kebapçı orada. Utanmayacaksak o binaya baktığımızda o kebapçıda insanlar yesinler kebaplarını.”
Onbinlerin buluştuğu miting Onur Akın, Cahit Berkay ve Grup Yorum’un şarkılarıyla bitiyor. Vapurdaki herkes alanda olan insan sayısını tartışıyor.(BÇ/EZÖ)