Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği'nin kampanyası sayesinde Kadıköy'de 285 sandık erişilebilir yerlere konulacak. Bu sayede 1391 engelli ve 41.202 engelli hale gelmiş yaşlı vatandaş erişilebilir sandıklarda oylarını kullanabilecek.
bianet yerel seçimlerde engellilerin oy kullanma hakkının yine engellendiğini daha önce gündeme getirmişti.
Seçimler öncesinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) internet üzerinden "YSK Engelli Seçmen Beyan Formu" yayımladı. Formda ortopedik engelli olduğunuzu belirtmeniz halinde, zemin katta yer alan bir sandıkta oy kullanmanız sağlanacaktı. Bu formu da muhtara ya da en yakındaki seçim kuruluna iletmek gerekiyordu.
Ancak bu form sistemi yeterli şekilde duyurulmadığı için engellilerin çoğunun haberi olmadı.
Dolayısıyla birçok engelli, seçim günü okullarda üst katlarda yer alan sandıklara ya ulaşamayacak ya da önceki seçimlerde olduğu gibi başkalarının sırtında taşınacak.
Okula komşu götürecek
Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği, bu soruna en azından Kadıköy ilçesinde çözüm buldu.
Dernek, önce Kadıköy'de oturan, zihinsel engeli olmayan ve oy kullanabilecek 1391engelliyi ve seçim kurulu kayıtlarına göre 75 yaş ve üzerinde engelli hale gelmiş yürüme güçlüğü çeken 41.202 kişiyi tespit etti.
Ardından onları evlerinden çıkıp sandıkların olduğu binalara ulaşımını sağlayacak komşularını ve araç tedaği sağlayacak siyasi partileri buldu.
Sandıklar giriş kata konacak
Son olarak ilçe seçim kurulu ile görüşmeler yapılarak Kadıköy'de 285 sandığın erişilebilir yerlere (basamaksız, giriş katı) konması sağlandı.
Bu sayede en azından Kadıköy'de 1391 engelli ve 41.202 engelli hale gelmiş yaşlı vatandaş erişilebilir sandıklarda oylarını kullanabilecekler.
Acil müdahale ekibi de götürecek Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Ekibi (MAG AME) de "Oy Haktır Engel Tanımaz" projesi ile engelli, yaşlı ve hastaların oy kullanabilmesi için sandığa ulaşımlarını sağlayacak. İletişim bilgileri şöyle: Tel:0212 436 82 27, Cep:05076813000, Mail:[email protected] |
Dernek Başkanı Adem Kuyumcu, engelli ve yaşlı seçmenlerin anayasal hakları olan seçme haklarını kullanmaları için gelecek seçimlerde artık engellilere uygulanan bu hak gaspının sona ermesini, mimari engeller kalkana kadar gelişmiş ülkelerde olduğu gibi online iletişim veya posta yoluyla oy kullanabilmelerinin sağlanmasını talep etti.
Kabartma pusula yetişmedi
Görme engelliler de uzun yıllardır sandık başında mahremiyetlerini koruyarak ve kimsenin yardımı olmadan oy kullanmak istediklerini dile getiriyorlardı. YSK, yaklaşık 400 bin görme engelli için kabartma harf (braille alfabesi) ile seçim pusulası hazırlayacağını açıklamıştı. Ancak bu seçime pusulalar yapılmadı. (NV)