Kadıköy İskele Meydanı'nda bir çadır var. Önünde kocaman harflerle "Kadına Şiddete Son" yazıyor.
Bu çadırda Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin kadına yönelik şiddet üzerine resim, fotoğraf, illüstrasyon ve grafik çalışmaları yer alıyor. Meydanın çeşitli noktalarında performanslar, doğaçlama oyunlar var. Çevresinde kadına yönelik şiddeti izleyen insanlar.
Kadına yönelik şiddete ve sanata karşı duyarlılık yaratmak amacıyla kurulan, içinde çeşitli sanatsal çalışmaların sergilendiği bu çadır, beş gün boyunca Kadıköy'de kaldı. bianet, projenin yürütücüleriyle ve çadırı gezenlerle konuştu.
"Şiddete seyirci kalmayın diyoruz, sokakta daha çok insana ulaşıyoruz"
Proje Koordinatörü Dilsaz Kocatürk, çalışmaları kapalı bir sanat merkezinde sergilemek istemediklerini, sokakta daha fazla insan ulaştıklarını ve daha iyi gözlemleyebildiklerini söylüyor:
"Doğaçlama oyunlar sırasında izleyenlerin tepkisi, tam da genel davranış kalıbını yansıtıyor. Bir grup sadece seyrediyor, bir grup endişelenerek uzaklaşıyor, şiddeti görüp müdahale edense çok az. 'Şiddete seyirci kalmayın' diyoruz aslında, insanlar ancak oyun olduğunu anladıklarında farklı davranabiliyorlar. Yani mevcut durumu çok iyi yansıtıyor."
Etkinlik, Kadıköy Belediyesi Sağlık ve Sosyal Dayanışma Vakfı (KASDAV) öncülüğünde, Kadıköy’de Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı Projesi kapsamında, Avrupa Birliği destekli ve Marmara Üniversitesi ortaklığıyla yürütülüyor.
"Şiddet bizde yoksa komşuda var"
Sergiyi gezenlerden 38 yaşındaki, işçi bir erkek "Şiddet olsun istemiyoruz, kim olursa, hangi toplum olursa olsun" diyor. "Böyle sergiler, çalışmalar daha çok olmalı. Şiddet her an karşılaştığımız bir şey. Bizde yoksa komşunda var, onda yoksa çevrende var. Şiddet varsa o evliliğin sonudur, hem kadın hem çocuklar için."
Bir başka erkek, 48 yaşında, mimar. "Ben kadına şiddet diye ayırmıyorum, bu bir insan hakkı ihlali, olmamalı" diyor. "Sergiyi çok beğendim, keşke daha çok yerde, daha çok sayıda yapılabilse."
26 yaşındaki psiko0lojik danışman bir kadın "Çok etkileyici buldum sergiyi, sade ve farklı olmuş" dedikten sonra devam ediyor: "Mesela şu eksik yazılmış yazılar... Aslında hepimizin bildiği şeyleri eksik yazarak yüzleştiriyor aslında, güzel düşünülmüş."
28 yaşındaki sosyal hizmet uzmanı bir erkek de "Şiddet her yerde gerçekten. Kadın ve çocuk deyince özellikle" diye konuşuyor.
Alo Şiddet Hattı ve kamu çalışanlarına eğitim
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ağı Projesi’nin başka ortak çalışmaları da var.
0216 349 9 349 numaralı telefondan ulaşılabilen Alo Şiddet Hattı şiddet mağduru kadınlara yardım ve destek sağlıyor.
Polis, imam, muhtar ve belediye çalışanlarından oluşan 195 kişilik bir topluluğa toplumsal cinsiyet ve şiddet konularında eğitim vermişler. Eğitimin amacını Kocatürk şöyle özetliyor:
"Kamusal alanda çalışanlar ve özellikle bulunduğu konum itibarıyla belli bir gücü olan kesimi eğitmenin ve şiddet, toplumsal cinsiyet gibi konularda bilinçlendirmenin daha hızlı bir dönüşüm sağlayacağını düşündük."
Kadıköy’de faaliyet gösteren dokuz Aile Danışma Merkezi'yse psikolojik danışmanlar ve Kadıköy Belediyesi'nin desteğiyle bölgesel çalışmalarına devam ediyor. (CU/TK)