Kadıköy Belediye Meclisi Eylül ayı meclis toplantısında ilçe sınırlarında havai fişek kullanımı yasaklandı.
Gündem maddeleri arasında Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün teklif ettiği havai fişek kullanımının yasaklanması ile ilgili madde oy birliğiyle kabul edildi.
Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, “Bugüne kadar hiçbir etkinliğimizde havai fişek gösterisi yapmadık. Bundan sonrası için de, Kadıköy’de kullanılmaması adına, bugün Eylül ayı ilk meclis toplantımızda gündemimize aldık. Her canlının yaşam hakkına saygılı bir belediye olarak, gündem maddesi oy birliğiyle kabul edildi. Tüm siyasi parti meclis üyelerine teşekkür ederim” dedi.
Odabaşı, 3 Temmuz’da Sakarya’nın Hendek ilçesinde yedi kişinin ölümüne, 127 kişinin yaralanmasına neden olan havai fişek fabrikasındaki patlamanın ardından paylaştığı Twitter mesajında, Kadıköy’de havai fişek kullanımının yasaklanmasını eylül ayındaki ilk meclis toplantısında gündeme alacaklarını söylemişti.
TIKLAYIN - Bilirkişi Raporu: Yasal sınırın üzerinde patlayıcı depolandı
Havai fişeğin zararlarıDW Türkçe’den Defne Altıok’a 19 Mayıs kutlamalarının ardından konuşan WWF-Türkiye’den (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) yaban hayatı uzmanı ve veteriner hekim Ahmet Emre Kütükçü, havai fişeklerin hem insanların hem de yaban hayvanlarının sağlığına ciddi zararlar verebildiğini söyledi. Havai fişeklerin içerdiği kimyasalların, zehirli gazların ve ağır metallerin havaya karışarak, daha sonra suyu ve toprağı kirlettiğini belirten Kütükçü, havai fişeklerin özellikle kuşlara etki ettiğine dikkat çekti. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynel Arslangündoğdu ise aynı söyleşide kuşlarda oluşan korku ve strese dikkat çekerek "Kuluçkada duran ebeveynler yuvayı terk edebilir. Bu da yumurtaların ve yavruların ölümüne neden olur" dedi. Hayvanlara Adalet Derneği'nden (HAD) avukat Melike Özdemir Ballı ise "Havai fişek yalnızca kuşları değil, aslında fişeğin atıldığı alana yakın olan bütün canlıları ve doğayı etkiliyor. Kediler, köpekler korkuyor ve travma yaşıyor, yaşam alanlarından kaçıyorlar, yaralanıyor ve bazıları kalp krizi geçirebiliyor" ifadelerini kullandı. İçeriğindeki kimyasallar ve etkileriGaia dergide 2015’te yayımlanan Selma Çam’ın “Havai fişek çıktı, mertlik bozuldu” başlıklı makalesinde de havai fişeğin tarihsel gelişimi anlatıldıktan sonra havai fişeğin içeriğine ve bu içeriğin doğaya zararlarına ilişkin özetle şu bilgiler paylaşılıyor: “Pek çok fişeğin alev almasına yardımcı olan kurşun, fişek patladıktan sonra günlerce atmosferde kalıyor ve tozları insanlar ve hayvanlar tarafından solunuyor. Buna ek olarak bitkilerin de metabolizmasına giriyor ve oradan da tekrar bizim vücudumuza besin olarak ekleniyor. Bebek gelişimi üzerinde ölümcül risk taşıyan bu maddenin vücutta birikmesi aynı zamanda sinir tahribatlarına da sebep olmakta. “Baryum ise, yeşil renkli havai fişeklerin çoğuna rengini veren element. Bu elementin çok zehirli olduğundan bahsetmiş miydim? Kalp ritmi bozukluklarına ve sinir sistemi dejenerasyonlarına sebep olan baryum, insan sağlığına olduğu kadar hayvan sağlığına da çok zararlı. Gökyüzünden geri dönen fişek külleri, olduğu gibi coğrafyanın üzerine yağmakta. Artık göl mü var, gölde balık mı var orasını bilemeyiz; ama dünyaya geri döndüğü kesin. “Rubidyum ve Strontyum elementleri, mor ve kırmızının gökyüzündeki kimyasal dansı, biletinin bedelini vücudumuzdaki Kalsiyumla ödediğimiz bir gösteri. Bu iki element, Kalsiyumun bağlanması gereken yerlere bağlanarak, çocukların gelişimini ve yine sinirsel iletimi etkileyebiliyor. “Saydığım kimyasallar, havai fişeklerin içerisinde bulunan maddelerden sadece bir kaçı. Düşünsenize kimyasal doldurduğumuz tüpleri yakıp gökyüzüne fırlatıyoruz ve oradan tepemize toksinler, kanserojenler ve radyoaktif bileşikler yağıyor. Bunu her ülkede, her şehirde, her mevsimde ve 2 bin yıldır yapıyoruz. Sonrasında da altına geçip ağzımız açık bir şekilde izliyoruz.” |
(EKN)