Eğitim Sen’in “Eğitimde Cinsiyetçilik Raporu/2014” raporunda okullaşma oranlarında en büyük farkın üniversite eğitiminde olduğu belirtildi.
“Erkeklerin üniversiteye gitme oranları kadınlarınkine göre yüzde 11 daha fazla.”
Rapora göre, her 100 erkek lise öğrencisine karşılık sadece 85 kız öğrenci bulunuyor. Kız çocuklarının yüzde 93’ü, erkek çocukların ise yüzde 95’i ilkokula gidiyor.
Bölgeler arasında eşitsizlik
Raporda Türkiye’de eğitim alanında var olan cinsiyet eşitsizliğinin en önemli özelliğinin bölgeler ve kademeler arasındaki eşitsizlik olduğu vurgulandı.
“Kız çocuklarının en az okullaştığı, devamsızlık ve okul terklerinin en fazla olduğu bölgeler aynı zamanda ekonomik olarak en alt seviyede bulunan yerlerdir.
“Daha da önemlisi bu bölgelerde Kürt nüfusu yoğun olarak ikamet etmekte; anadilinde eğitimin olmaması sonucunda özellikle kız çocuklarının okulla bağlantıları kesintiye uğramaktadır.”
Raporda Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerinin de Kürt nüfusunun yoğun olarak yaşadığı bölgelerde, erkek çocukların kız çocuklara göre daha fazla okula gittiğinin görüldüğü belirtildi ve anadilinde eğitim faktörüne dikkat çekildi.
“Ortalama olarak yüzde 6-7’ye denk gelen bu fark; anadilinde eğitimin ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğunu bir kez daha kanıtlamaktadır.
“Bölgeler arasında var olan eşitsizlik tüm Türkiye’de kademeler arası geçişte yaşanan eşitsizlikle birlikte değerlendirilmelidir.
“Türkiye ortaöğretim çağında okullaşma oranının en az olduğu üç OECD ülkesinden biridir. Liselerde kız çocuklarının okullaşması değerlendirildiğinde ise OECD ülkeleri sıralamasında sonunculuğu korumaktadır.”
Eğitim Sen’in raporunda, kademeli eğitimin her yıl onlarca kız çocuğunun eğitimlerini yarım bırakmasına neden olduğu da yer aldı.
Kadınlar yarızamanlı çalışıyor
Raporda yer alan bazı veriler şöyle:
* Kadınların yüzde 92`si erkeklerinse yüzde 98`i okuma yazma biliyor.
* İnternet kullananların sadece yüzde 35`i kadınlardan oluşuyor.
* Üniversitelerde araştırma faaliyetlerine katılanların üçte ikisi erkek.
* Her dört kadından biri yarızamanlı çalışıyor. Erkeklerin ise sadece yüzde 6`sı yarızamanlı şekilde istihdam ediliyor. (YY)
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.