Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) 23 ilde 3 bin 141 kadınla görüşerek “Kadın ve Siyaset Araştırması” gerçekleştirdi.
Rapordan sonuçlar, dün KADEM’in Üsküdar şubesinde KADEM Başkanı Sare Aydın Yılmaz, yönetim kurulu üyeleri Betül Altınsoy Yanılmaz ve Sezen Güngör tarafından açıklandı.
Araştırma sonuçlarına göre, kadınlar Meclis’te daha fazla kadın görmek istiyor. Siyasetle ilgilenen kadınların sorunlarının çözülmesi içinse kadını koruyan yasal düzenlemeler, eşit muamele için gerekli şartların oluşturulması ve kreş imkanı istiyor.
Katılımcıların yüzde 57’si kadınlara siyasette en fazla imkan tanıyan partinin AKP olduğunu söylüyor.
Araştırmanın, kadınların siyasete, siyasi sürece ve siyasi dinamiklere ilişkin tutumlarının yanı sıra siyasal katılım konusunda sergiledikleri performansı tespit etmeyi amaçladığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
“Araştırmadaki birçok sorunun cevabına göre, kadınların rutin siyasi konulara yeterli ilgileri bulunmamaktadır. Buna karşın Cumhurbaşkanlığı sisteminin neler getireceği sorusuna verdikleri cevaba göre, yeni sistem hakkında bilgi sahibi olanların oranı, olmayanların yaklaşık 3 katıdır. Bu durum, devleti ilgilendiren kritik konularda kadınların sorumluluk hissederek siyasetle ilgili daha fazla bilgi sahibi olduklarını göstermektedir. İkincisi devletin her kademesinde görev yapacak nitelikte olduklarına inanmaktadırlar ve bunu talep etmektedirler.
"Üçüncüsü, kadınların bir kısmı, hemcinslerini listelerde görmeleri durumunda daha önce oy vermedikleri partilere bu nedenden dolayı oy vereceklerdir. Dördüncüsü, kadınlar milletvekilliği gibi siyasi temsiller hakkında kadın ve erkek adayları cinsiyetten bağımsız olarak cesaret, kararlılık, dürüstlük gibi etik normlar çerçevesinde aynı ölçülerde değerlendirmektedir. Beşincisi, kadınlar, kadın siyasetçilerin erkeklere göre sorumluluk duygusuna daha fazla sahip, daha fazla duyarlı, daha fazla hoşgörülü, daha fazla barışçı ve sorun çözme yeteneğine daha fazla sahip olduğunu düşünmektedir. Altıncısı, kadınlar hemcinslerinin siyasette daha fazla yer alması ile kadınlara ilişkin sorunların ve aynı zamanda toplumsal sorunların kadın bakış açısıyla daha kolay çözülebileceği inancında.”
Araştırmadan satırbaşları
Haber sitelerinde ve KADEM’in sosyal medya hesaplarında yer alan bilgilere göre(*), araştırma sonuçlarından bazıları şöyle:
* "Kadın arkadaşlarınızla bir araya geldiğinizde siyasetle ilgili konuları konuşuyor musunuz?" sorusuna kadınların yüzde 12,6'sı "evet", yüzde 41,3'ü "evet ama fazla değil", yüzde 45,6'sı "hayır hiç konuşmayız" yanıtını verdi.
* Kadınların yüzde 58,4'ü, Cumhurbaşkanlığı sisteminin neler getirdiğini biliyor. Bu sistemin ne getireceğini bilmediğini belirtenlerin oranı, yüzde 21,3 düzeyinde.
* “Kadınların siyasetle uğraşması hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna “çok gerekli görüyorum” diyenlerin oranı yüzde 59,5; “biraz gerekli görüyorum” diyenler 26,7. Fikri olmayan ve gereksiz görenlerin oranı ise 13,7.
* "Siyasette kadınlara karşı ayrımcılık, mobbing yapıldığını düşünüyor musunuz?" sorusuna "evet" yanıtını veren kadınların oranı ise yüzde 67,9. Kadınların yüzde 34,6'sı, mevcut siyasi partilerin kadına gerekli önemi vermediğini düşünüyor.
* "Hangi parti siyasette kadınlara daha fazla imkan tanıyor?" sorusuna verilen yanıt yüzde 56,9 ile AKP, yüzde 23,6 ile CHP, yüzde 9,7 ile HDP, 5,1 ile MHP, 4,6 ile İYİ Parti.
* “Daha önce oy vermediğiniz bir parti, ilinizde kadın milletvekili adayı gösterirse bundan dolayı o partiye oy verir misiniz?” sorusuna kadınların yüzde 38,8’i “Vermem” diye cevap verdi. “Verebilirim” diyenlerin oranı yüzde 25,6; “Fikrim yok” diyenler yüzde 18,7; “Kesinlikle vermem” diyenler yüzde 8,6; “Kesinlikle veririm” diyenler yüzde 8,3.
* Araştırmaya katılan kadınların sadece yüzde 9,2’si Meclis’te kaç kadın milletvekili olduğunu biliyor. Yüzde 63,3’ü ise bilmediğini beyan ediyor.
* Kadınların yüzde 85,4’ü Meclis’teki kadın vekil sayısını yeterli bulmuyor. Kadınların yüzde 28.3’ü Meclis’te yüzde 50’den daha fazla kadın görmek istediğini, yüzde 37,6’sı kadın oranının yüzde 40’ın üzerinde olması gerektiğini söylüyor. “Hiç olmamalı” diyen kadınların oranı yüzde 2,9.
* “Siyasetle ilgilenen kadınların sorunlarının çözülmesi için yapılması gerekenler”e, kadınların yüzde 39,9’u “Kadını koruyan yasal düzenlemeler yapılmalıdır” derken, yüzde 32,4’ü “Erkeklerle eşit muamele için şartlar oluşturulmalıdır”, yüzde 13,7 “Kadınlara maddi imkanlar sağlanmalıdır”, yüzde 13,5’i “Yuva ve kreş sorunu çözülmelidir” dedi.
* “Kadınların Mecliste daha fazla oranda yer alması ne işe yarar” sorusuna yüzde 44,1 “Kadınların sorunları daha rahat çözülür” derken, yüzde 39,7’si toplumsal sorunların; yüzde 7’si siyasi sorunların daha rahat çözüleceğini söyledi. Kadınların yüzde 8,6’sı ise “Pek bir şey değişeceğini sanmıyorum” dedi.
* “Bir siyasetçinin programlarına eşi ve ailesiyle birlikte katılmasını nasıl karşılıyorsunuz” sorusuna yüzde 34,6’sı “çok destekliyorum”, yüzde 32,1’i “Biraz destekliyorum”, yüzde 19,8’i “fikrim yok”, yüzde 11,1’i “Karşıyım”, yüzde 2,4’ü “şiddetle karşıyım” diye cevapladı. Bu sorunun ardından gelen “Sizce bunu en çok yapan siyasetçi kimdir” sorusuna ise katılımcıların yüzde 90,9’u Erdoğan dedi. (ÇT)
(*) KADEM, araştırmanın tamamını paylaşmadığı için araştırma metnine haberde yer veremiyoruz.