Ankara'dan polis eşliğinde dün sabah (5 Mart) İstanbul'a getirilerek Beşiktaş'taki Ağır Ceza Mahkemesi'nde "Ergenekon" savcılarına ifade veren Balbay ve Aydın tutuklanma istemiyle çıkarıldıkları Nöbetçi Mahkemece cezaevine gönderildiler. Balbay ve Aydın'ın, "Anayasayı silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek" ile suçlandığı iddia ediliyor.
Erinç: Üzgünüm ancak yorum da yapamam
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Balbay ve Aydın'ın tutuklanmaları nedeniyle üzgün olduğunu ancak mahkeme kararıyla ilgili bir değerlendirme yapmasının olanaksız olduğunu açıkladı.
Uzun süren soruşturmanın konunun mahkemelere aktarılması sürecini de uzattığına işaret eden Erinç, "Bu durum, yargının işlevselliğini azalttığı gibi, yargı-siyaset ilişkileri konusundaki iddiaların da gündemde kalması sonucunu yaratıyor. İddianamelerin bir an önce hazırlanmasını ve davanın görülmeye başlamasını bekliyoruz" dedi.
Siyasetin medyaya son günlerdeki yaklaşımının ifade özgürlüğü ve gazetecilerin haber verme haklarını olumsuz etkilediğini vurgulayan Erinç "Dilerim ki hukuk devleti kavramı eksiksiz olarak ülkemizde de geçerli olur" açıklaması yaptı.
Utku: Delil durumu ve kaçma şüphesine dayandırdılar
Balbay'ın avukatlarından Bülent Utku, bianet'e mahkemenin tutuklamayı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 100. maddesinde yer verilen "delil durumu" ve "kaçma şüphesi"ne dayandırdığını ifade etti.
Balbay'ın Adli Tıp Kurumu'nda sağlık raporu alınmasından sonra Metris Cezaevi'ne, Neriman Aydın'ın da Bakırköy Kadın Tutukevi'ne gönderileceği öğrenildi.
Atalay: Davet edilmedi, zorla götürüldü
1 Temmuz 2008'de Emekli Orgeneral Hurşit Tolon ve eski Jandarma Genel Komutanı ve Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Şener Eruygur ile birlikte gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Balbay, ek iddianame kapsamında ifadesine başvurulmak üzere dün Ankara'dan İstanbul'a getirilmişti.
Balbay'ın avukatlarından Akın Atalay, Cnntürk'ün dünkü yayınına katılarak, sabah saatlerinde Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin Balbay'ın evine geldiğini ifade ederek, "zorla götürme" yöntemiyle Balbay'ın ek ifadesinin alınması yoluna gidilmesini eleştirmişti.
Ntvmsnbc.com sitesi, Balbay'ın karargah evleriyle ilgili çeşitli toplantılara katıldığı ve bilgisayarından çıkan belgeler nedeniyle savcılarca sorgulandığını bildirdi; gazetecinin 95 sayfa ifade verdiğini yazdı.
Balbay'ın serbest bırakılmasına itiraz edilmişti
Mustafa Balbay, Ergenekon soruşturmasının 6. dalgasında evinden gözaltına alınmış sorgudan sonra serbest bırakılmıştı. Ergenekon soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcıları, Balbay ile birlikte yedi kişinin serbest bırakılmasına itiraz etmişler, ancak talepler reddedilmişti.
Hurşit Tolon ve Şener Eruygur 4 Temmuz gecesi "terör örgütü kurmak ve lideri olmak" suçlamasıyla tutuklanmıştı. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, tutukluluğuna yapılan itirazın kabul edilmesi üzerine tahliye edilmişti. (EÖ)