Bu doğal alanda bulunan gürgen, doğu ladini, karaağaç, kızılağaç, orman gülü gibi türlerin yanı sıra, ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, kurt, yaban domuzu ve birçok kuş ve hayvan türü de araç yolunun tehdit ettiği diğer türler.
"Başka yol alternatifleri var ama..."
Konuyla ilgili olarak Çamlıhemşin Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen turizmci Mehmet Demirci, Trabzon Tabiat ve Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 22 Eylül 2006 tarihli 804 sayılı kararla 1.derece sit alanı içinde kalan Hazindak-Samistal yaylalarına yol yapım isteğine ilişkin, maksimum genişliği beş metre olacak şekilde "projesi dahi olmayan bir yol güzergahı" için onay verildiğini açıkladı.
Demirci, söz konusu başvuruyu yapanların hukuku çiğnediklerini; asıl amaçlarının kendi yaylalarına yol götürmek olduğunu ifade etti.
Demirci, dağlara ulaşmak için yol yapımına karşı olmadıklarını söyleyerek; "Ancak, karar her şeyden önce Hazindağ-Samistal yaylalarına yol yapım isteğine ilişkin. Kararın hukuki tartışmasını yapmadan dikkat çekmek istediğimiz husus Hazindağ-Samistal yaylalarına yol götürebilmek için öncelikle var olan mevcut bir yoldan Hazindağ Yaylasına yol inşa edilmesi gerektiği" dedi.
"Hazindağ yaylasına en yakın yol; Kavrun yaylasına kadar inşa edilmiş olan bir yol, Amlakit yaylasına kadar gelen yol, Palovit Vadisi'nde inşa edilmiş bir başka yol ile Sal Pokut Yaylalarına kadar inşa edilmiş diğer bir yol. Sayılan bu yolların herhangi birisinden Hazindağ yaylasına yol ulaştırma imkanı var."
Yol güzergahlarından bir kısmı Milli Park, bir kısmı da birinci derece sit alanı içinde kalıyor.
"Tarihi yollar zarar görecek"
Demirci yol yapımının olası olumsuz sonuçlarına şöyle dikkat çekti:
"Yapılacak yol, yüzde 70 eğimli bir arazide ve Fırtına Vadisi ekosistemi içinde, hiçbir bozulmaya maruz kalmamış, kadim zamanlardan beri varlığını sürdüren doğal yaşlı ormanlar,orman gülleri ve yine kadim zamandan beri kullanılan; Fırtına Vadisi'nin tarihi kadar eski tarihi patika yol güzergahını takip ederek, kimi yerlerde yol ile çakışarak, kimi yerlerde yolu bozarak geçirilmek isteniyor."
Demirci'ye göre inşa edilecek yolun 1.derece sit alanı içinde olması bir yana yolun belirlenen güzergahının patika yolu takip ederek yola zarar vermesi kaçınılmaz.
Bu sebeple hem seçilen yol güzergahının tam olarak Fırtına ekosistemini karakterize eden bir güzergahtan geçecek olması,hem de yöre sakinlerinin çok değer verdiği açıklanan patika yolu fiilen bozması ya da bu yola paralel gittiği diğer alanlarda bu yolun sessiz ve sihirli güzelliğini bozması tepki topluyor.
Demirci "Tabii ve kültürel değerlerimizin hızla kirletilmesi endişe verici. Bu yol inşa edildiğinde Fırtına Vadisi önemli ölçüde değer kaybeder" dedi.
Yasalara da aykırı
Hazindağ yaylasına yol yapılmasına izin veren Trabzon Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun kararına ilişkin, Fırtına Vadisi sit alanları içinde koruma amaçlı imar planının henüz yapılmadığını da belirten Demirci'ye göre uygulama yasaya aykırı.
"Yörede ve Sal, Pokut, Hazindak, Samistal yaylalarını kapsayan alanda sit 1998'de ilan edildi, 2006'ya kadar koruma amaçlı imar planı yapılmamış olduğundan yasanın açık hükmü gereği kurulun sit alanlarına müdahale etme anlamına gelen ekli bu kararı bu sebeple de yasaya aykırı. Kurulun dava konusu kararı koruma açmalı imar planı olamadan verilmiş bir karardır ve esasen yok hükmündedir." (UB/EZÖ)