Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Tabip Odası, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır Temsilciliği ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Lice raporunu açıkladı.
28 Haziran’da askerin Diyarbakır’ın Lice ilçesindeki Hêzan-Kayacık karakoluna ek binalar yapılmasını protesto edenlerin üzerine ateş açması sonucu 18 yaşındaki Medeni Yıldırım hayatını kaybetmiş, Ronida Pervane, Nebi Aslan, Jiyan Bulut, Metin Bulut, Veysi Özmen, Dinar Demir, Nihat Karakaya ve Ramazan Çakıl yaralanmıştı.
Olayın ardından bölgeye giden ve savcılığın yürüttüğü olay yeri incelemesinde de bulunan heyet, olayın tanıklarıyla ve yetkililerle konuştu.
Tanıkların anlatımına göre, olay şöyle gelişti:
“Saat 14.00 sıralarında Hezan karakolu önünde yeni karakol inşaatını protesto etmek amacıyla toplandık. Bir müddet sonra BDP Lice İlçe Başkanı karakol önündeki bir askeri yetkili ile görüştü, daha sonra birkaç konuşma yapıldı.”
“Daha sonra hiçbir dağılma uyarısı yapılmadan üzerimize duman çıkaran maddeler atıldı. Bunların gaz bombası gibi yakıcı ve rahatsız edici yoktu, sadece duman çıkarıyordu.”
“Karakoldan atılan maddelerden birkaçı göstericiler tarafından alınıp çadırların bulunduğu kısma geri atıldı. Bunun üzerine asker ateş açtı.”
“İlk seferde havaya ateş açtılar, daha sonra çadırlara doğru yanıcı maddeler (molotof olabilir) atıldı. Çıkan yangınla birlikte göstericiler köye doğru kaçmaya başladığını, ancak bir anda karakolun üst kısmında bulunan ve yüksek gözetleme kulelerinin bulunduğu kısımdan insanların üzerine ateş açıldı.”
Sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının raporunda şu öneriler yer aldı:
* Olaya ilişkin soruşturma son derece şeffaf, hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmeli, olayın tüm taraflarının soruşturmaya etkin bir şekilde katılmaları sağlanmalı, gizlilik kararı kaldırılmalı.
* Göstericilere karşı ölümcül güç kullanıldığı da dikkate alındığında soruşturmanın etkin bir şekilde yürütülmesi, delillerin karartılmaması için karakol komutanı ve komuta kademesindeki diğer jandarma görevlileri ve olayda silah kullanan muvazzaf personel açığa alınmalı.
* Olayı gerçek mecrasından saptırmaya dönük dezenformasyona son verilmeli, olayı gerçekleştiren faillere odaklanmalı.
* Karakol inşaatları barış sürecine ilişkin kaygıları güçlendirdiği gerçeğinden hareketle, yapımlarına son verilmeli ya da en azından barış sürecine ilişkin kaygıların giderilmesine kadar ertelenmeli. (AS)