Fotoğraf: HDP
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, sağlık çalışanlarının Covid-19 salgını süresince yaşadıkları sorunları Meclis gündemine taşıdı.
Gülüm, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle verdiği önergede şunları söyledi:
Salgın sürecinde en riskli grup olan sağlık emekçileri arasında koruyucu önlemlerin yetersizliklerinin etkisiyle COVİD-19 pozitif sayısı oldukça yüksektir. Bu süreçte birçok sağlık emekçisi yaşamını kaybetmiştir. Buna rağmen COVİD-19 hala bir meslek hastalığı olarak kabul edilmemekte ve sağlık emekçileri güvencesiz ortamlarda çalışmakta ve emeklerine karşılık bir hakediş alamamaktadırlar.
“Çalışma koşulları iyileştirilmiyor”
Sağlık emekçileri geçici ek ödemeler değil tek kalemde ,emekliliğe yansıyan net maaşlar ve özlük haklarında iyileşme yapılmasını talep etmektedirler. Ayrıca salgının da yarattığı gerilimle birlikte sağlık emekçilerine karşı şiddet vakaları ciddi oranda artmasına rağmen sağlıkta şiddeti önleyecek yeterli bir düzenleme yapılmamıştır.
Sağlık emekçilerinin çalışma koşullarında iyileştirme yapmak yerine hastalar konusundaki sorumluluğu tamamen sağlık emekçilerine yükleyen, onları ağır para ve hapis cezası tehditine maruz bırakan maddeler içeren ‘Tıbbi Hizmetlerin Kötü Uygulanmasından Doğan Sorumluluk ‘ adlı bir kanun teklifi TBMM’ye sunulmuştur.
“Çalışanların sayısını arttırın”
Sağlık emekçilerinin korunabilmesi ve hizmetlerin doğru şekilde planlanabilmesi için sağlık emekçi sayısının artırılması gerekmektedir. Salgınla mücadelede diğer ülkelerde sağlık alanını takviye için emekli sağlıkçılar bile göreve çağrılmışken ülkemizde daha az emekçiyi daha çok çalıştırmak ,sağlık emekçilerinin koşullara dayanamayarak toplu şekilde istifalarına veya emekliye ayrılmalarına sebep olmuştur.
Gülüm'ün Bakan Koca'ya yönelttiği sorular şöyle:
*Sağlık emekçilerinin yaşama ve çalışma koşullarını iyileştiren hizmet politikaları üretmeyi ve Covid-19’u bir sağlık meslek hastalığı olarak kabul etmeyi planlıyor musunuz? Şimdiye kadar kaç sağlık emekçisi Covid-19 sebebiyle yaşamını yitirmiştir?
*Sağlık emekçilerine her ay kesintiler yapılan ve emekliliğe yansımayan ek ödemeler yerine ,emeğin hakkına uygun net maaşlar vermeyi ve sağlık emekçilerinin özlük haklarını iyileştirmeyi düşünüyor musunuz ?
*Ülkenin her yerinde sağlık emekçilerinin toplu bir şekilde istifa etmelerinin veya emekliliğe ayrılmalarının sebebi nedir? Daha az sağlık emekçisiyle daha çok hizmet vermek yerine yıllardır kadro bekleyen, hukuksuzca ihraç edilen ,göreve başlatılmayan sağlık emekçilerine ve kadro verilmeksizin çalıştırılan sağlık emekçilerine kadro vermeyi planlıyor musunuz ?
*Sağlıkta şiddeti daha etkin bir şekilde engelleyen düzenlemeler yapmayı planlıyor musunuz? Sağlık emekçilerinin ağır çalışma koşulları iyileştirilmeden ‘Tıbbi Hizmetlerin Kötü Uygulanmasından Doğan Sorumluluk’ adında bir kanun teklifi sunulması devletin halk sağlığı konusundaki ödevlerini yerine getirmemesinden doğan sorumluluğu sağlık emekçilerinin sırtına yüklemek değil midir? (RT)