*Tahliye edilen Türkiye vatandaşları. Fotoğraf: AA.
Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Birleşik Krallık vatandaşlarını uyardı. Ülkelerden yapılan resmi açıklamalarda halihazırda havalimanının dışında bulunanların bölgeyi hemen terk etmeleri tavsiye ediliyor.
10 gün önce Taliban'ın eline geçen Kabil'den 82 binden fazla kişi hava yoluyla tahliye edildi.
Ülkeler, 31 Ağustos tarihine kadar insanları tahliye etmek için acele ediyor.
Binlerce insan hala bekliyor
Binlerce insan ülke dışına uçmayı umarak hala havalimanının içinde ve dışında bekliyor.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e göre, Taliban sürenin uzatılmasına karşı çıktı, ancak aynı zamanda yabancıların ve Afganların ülkeyi 31 Ağustos'tan sonra terk etmelerine izin verme sözü verdi.
Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Devam eden ve çok yüksek bir terör saldırısı tehdidi var" şeklinde konuştu.
TIKLAYIN - ABD'nin Afgan masalının trajik sonu
Tehdit hakkında detay yok
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Abbey Kapısı, Doğu Kapısı veya Kuzey Kapısı'nda bekleyenlere "hemen ayrılmalarını" söylemesinden saatler sonra geldi.
İngiltere de benzer bir tavsiye yayınladı ve oradaki insanlardan "güvenli bir yere taşınmalarını ve daha fazla tavsiye beklemelerini" istedi.
Dışişleri Bakanlığı, Afganistan'daki güvenlik durumunun "değişken kaldığını" ve "devam eden ve yüksek bir terör saldırısı tehdidi" olduğunu söyledi.
Ülkelerin hiçbiri güvenlik tehdidi hakkında daha fazla bilgi vermedi.
IŞİD saldırısı riski
ABD Başkanı Joe Biden Salı günü yaptığı konuşmada, Afganistan'daki İslam Devleti grubunun artan tehdidi nedeniyle ABD kontrolündeki hava taşımacılığının yakında sona ermesi gerektiğini söyledi.
Blinken Çarşamba günü yaptığı açıklamada, son 24 saat içinde ABD tarafından düzenlenen uçuşlarda yaklaşık 19 bin kişinin tahliye edildiğini ve son günlerde kaos sahnelerinin ortasında hava taşımacılığının hızlandığını söyledi.
ABD'nin Kabil havaalanındaki operasyonları ay sonuna kadar tamamlama yolunda olduğunu söyledi.
Blinken, Washington'da gazetecilere verdiği demeçte, "Yalnızca ABD bu ölçekte ve bu karmaşıklıkta bir görevi organize edebilir ve yürütebilir" derken ekledi:
"Taliban, 31 Ağustos'tan sonra Amerikalılar, üçüncü ülke vatandaşları ve risk altındaki Afganlar için güvenli geçiş sağlamak ve izin vermek için kamusal ve özel taahhütlerde bulundu."
Belgeleri olanlar da çevriliyor
ABD ve diğer yetkililer Wall Street Journal'a verdiği demeçte, CIA ve ABD ordusunun, helikopterler ve kara birlikleri kullanarak Amerikalıları çıkarmak için gizli operasyonlar yürüttüğünü söyledi.
Gazete, tehlikeli operasyonların Kabil'in hem içinde hem de dışında gerçekleştiğini haberleştirdi.
Pentagon, 10 bin kişinin hala ABD uçakları tarafından Kabil havaalanından tahliye edilmeyi beklediğini söyledi. Çaresizce ayrılmak isteyen ancak bölgeye ulaşamayan binlerce Afgan için korkular var.
BBC muhabirleri, havalimanı kapılarında Taliban tarafından geri çevrilenlerin çoğunun seyahat belgeleri olduğunu söylüyor.
ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin "güvenli tahliye sağlamak" için "her şeyi yapacağını" tweetledi.
We're going to do everything that we can to provide safe evacuation for Americans, our Afghan allies, partners, and Afghans who might be targeted because of their association with the United States.
— Joe Biden (@JoeBiden) August 25, 2021
İngiltere, tahliye operasyonunun "önemli bir hızla" ilerlediğini ve Çarşamba günü yaklaşık 1.200 kişinin uçtuğunu söyledi.
Dışişleri Bakanı Dominic Raab, hükümetinin İngiliz vatandaşlarını ve uygun Afganları dışarı çıkarmak için "her saat ve günü" kullanacağını söyledi.
Kabil havaalanı şu anda 5 bin 800 ABD ve bin İngiltere askeri tarafından korunuyor
(PT)