Taliban'ın Afganistan'a girmesiyle birlikte aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkenin Kabil Havaalanı'ndan tahliyesini istedi.
Son günün 31 Ağustos'un olduğu tahliyenin kargaşası sürerken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin havaalanından çekilse bile işletmeye devam edeceğini açıkladı.
Peki, Türkiye Kabil Havaalanı'nı neden işletmek istiyor? Havaalanının Türkiye için önemi nedir?
Seyahat için tek güvenli yol
Dağlık alanda bulunan, deniz ve karayolunun olmadığı Kabil Havaalanı, seyahat konusunda güvenli değil. Türkiye'nin Afganistan'da askeri güvenlikten sorumlu 500 askerden oluşan bir tabur bulunuyor.
Askerler herhangi bir sıcak çatışmaya girmedi. Havaalanının kontrolünü sağlamak Afganistan'ın dünyaya açılmasında önemli olduğu gibi, kontrolü ve işletmesini elinde tutan ülkeye de prestij kazandırıyor.
Ayrıca Afganistan'ın ve Kabil Havaalanı'nın jeopolitik konumunun uluslararası anlamda kilit bir rol oynadığının farkında olan Türkiye, havaalanının ekonomik getirisinden de faydalanmak istiyor.
NATO ve Türkiye ilişkileri
Türkiye, NATO'ya üye ülkeler arasında kritik öneme sahip bir ülkedir. Özellikle ABD ile arasında zaman zaman gerilimler yaşanıyor.
Kabil Havaalanı'nı işletmek hem NATO ülkeleri arasındaki iletişimi hem de ABD arasındaki ilişkileri güçlendireceği gibi Türkiye'nin NATO'daki yerini güçlendirmeye katkıda bulunuyor.
Tarihi ve siyasi ilişkiler
Türkiye'nin hem Afganistan ile hem de Pakistan ile geçmişten gelen yakınlığı, siyasi ve ekonomik iş birlikleri yapması Türkiye'nin havaalanını işletmesinde önemli bir faktör olarak görülüyor.
Kendini Müslüman olarak tanımlayan ülkeler arasında yerini güçlendirmek isteyen Türkiye, Afganistan ve Pakistan ile ilişkilerini güçlendirmek ve bağını koparmamak istiyor.
Siyasi, kültürel, diplomatik ve ekonomik alanda anlaşmaların devam etmesi ve bağın kopmaması için Kabil Havaalanı'nı işletmek ve kontrolünü elinde bulundurmak Türkiye için kilit bir öneme sahip.
*bianet stajyeri Nurşen Çinkaya tarafından hazırlanmıştır.
*Ek kaynaklar: Al Jaazera, Al Monitor
(PT/NÇ)