“Martı Projesi” olarak adlandırılan “Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi”nin son hali drone’la Politeknik (Halkın Mühendisleri Mimarları Şehir Plancıları) tarafından havadan görüntülendi.
Daha önce karayolu, deniz yolu ve raylı sistemi birbirine bağlayacak transfer merkezi olarak martı şeklinde tasarlanan projenin ilerleyen aşamalarında, trafik akışını yer altına almaktan vazgeçilmişti.
Bu aşamada iptal edildi mi, edilmedi mi tartışmalarının yaşandığı proje hakkında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada “Kabataş Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi projesinde iptal söz konusu değildir. Proje karayolu trafik akışını yer altına almaksızın yeniden düzenlenecektir” denildi.
TIKLAYIN - Martı Projesi Muamması; İptal mi, Değil mi?
17 Ekim 2018’de NTV’de Oğuz Haksever’in sorularını yanıtlayan Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, “Kabataş'ta Martı projesi iptal değil, martı figürü iptal, yolun yer altına alınması iptal” dedi.
Hürriyet’in 1 Eylül 2019 tarihli haberine göre projede martı şeklinde tasarlanan transfer merkezleri de martı şeklinde yapılmayacak. Osmanlı tarihi ve geleneksel mimariden esinlenen klasik terminal binaları inşa edilecek.
TIKLAYIN - Mimarlar Odasından Açıklama: Kent Suçu Meşrulaştırılmaya Çalışılıyor
Kabataş Projesi hakkındaToplamda 100 bin metrekareden fazla bir alanı kapsayan "Kanat çırpan dev martı" formundaki "Deniz Terminali İskeleleri Dolgu ve Yakın Çevresi Revizyonu Projesi” 2005 yılında mimar Hakan Kıran tarafından tasarlandı. 2009’da İBB Yapı İşleri Daire Başkanlığı tarafından satın alınan proje, İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı. Dönemin AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş projenin resmi duyurusunu “ustalık dönemi eserim” sözleriyle yaptı. Aralık 2010’da Beyoğlu kentsel sit alanı koruma amaçlı uygulama imar plan notlarında Kabataş ulaşım transfer alanına yer verildi. 2011 yılında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) ve plan onayı alındı. Mayıs 2016’da İBB Meclisi, projenin 5 binlik ve binlik imar planlarını onayladı. Projede ne vardı?Proje kapsamında deniz, raylı sistem ve karayolu taşımacılığının birleşeceği bir transfer merkezi kurulması hedefleniyor. Denizin doldurulmasıyla oluşturulacak meydanda yolcu peronu, geleneksel deniz tekneleri, ulaşım birimleri ile yeme-içme salonları yer alacak. Yayalaştırılan 10 bin metrekarelik alan yaya, yeşil alan ve bisikletlere ayrılacak. Dolmabahçe-Fındıklı arasındaki araç trafiğinin yer altına alınacağı açıklanmış, sonra bundan vazgeçilmişti. Aynı şekilde terminal binalarının da martı şeklinde değil, Osmanlı mimarisinde yapılması kararlaştırıldı. Mimar Kıran dava açmıştıMimar Hakan Kıran, projenin Kabataş ve İstanbul açısından yaratacağı sorunlar ve zararları hakkında İstanbulluları bilgilendiren, İBB’yi projeden vazgeçmeye çağıran mühendisler, mimarlar ve kent savunucuları hakkında projenin itibarını ve kendisinin mesleki itibarını zedelemek suçlamasıyla dava açmıştı. İstanbul 23. Asliye Hukuk Mahkemesi, Martı Projesi’nin, topluma mal olmuş ve her kesimi ilgilendiren geniş kapsamlı bir proje olduğunu, kamunun eleştiri hakkı bulunduğunu ve Kıran’ın katlanma yükümlülüğü olduğunu belirtmişti. |
(EKN)