Kadın Merkezi Vakfı (KA-MER), Diyarbakır'da gerçekleştirdiği "0-6 Yaş Döneminde Alternatif Eğitim Modelleri" sempozyumunda sunulan bilgilerden ve soru-cevaplardan bir kitap oluşturdu. Kitabın bir yüzü Türkçe'yken, diğeri İngilizce.
"Bernard van Leer Foundation"ın desteğiyle meydana gelen kitap sempozyumla aynı adı taşıyor. KA-MER bu sempozyumu "Çocuklara Hayat Projesi" kapsamında düzenlemişti.
KA-MER'den Ayten Tekay, kitabın önsözünde sempozyumu düzenlemekteki amacı şöyle anlatıyor:
"3-4 Haziran 2006'da gerçekleşen sempozyumun amacı kurumsal çalışma yöntemimiz doğrultusunda erken çocukluk eğitimi konusundaki bilgi ve deneyimlerin uluslararası paylaşımını sağlamaktı."
"Çocukların dili ve davranışları değişti"
Kır Çiçekleri Çocuk Yuvası'nın KA-MER tarafından kurulmasının ardından çocuklarda gözlemledikleri değişiklikleri anlatan Tekay, önsözde "Zaman içinde çocuklarda görüğümüz dil ve davranış değişiklikleri, ailelerden gelen olumlu geribildirimler, ulaştığımız çocuk ve aile sayısı Çocuklara Hayat Projesi'ni başlatmamız için yeterli oldu" yazıyor:
"Çocuk yuvamızda edindiğimiz deneyim ve bilgiyi bir eğitim modeli uygulamasına dönüştürmeye ve yaymaya yönelik araştırmaya, öğrenmeye açık bir yol çizdik. Kadın çalışmalarının başladığı her yerden çocuk çalışması talepleri geldi. Danışma merkezlerinin içinde çocuk odaları oluşturuldu."
"Geleneksel çocuk yetiştirme yöntemlerine hayır"
"Beraber Oynama", "Çocuklarla İletişim" gruplarıyla erken çocukluk eğitimi alanında çalışmanın gerekçelerinin netleştiğini vurgulayan Tekay, "Şiddet ve ayrımcılığın, militarist düzenin devamının erken çocukluk döneminde öğretilen toplumsal cinsiyet rolleriyle sağlanıyor" diyor.
"Eğitimler süresince şiddet ve ayrımcılık içeren, çocukların bireysel özelliklerini önemsemeyen, geleneksel çocuk yetiştirme yöntemlerinin eğitim kurumlarında sürdürüldüğünü yakından öğrendik."
Tekay, KA-MER'in eğitimlerinin ardından çocuklarda meydana gelen değişimi de özetliyor:
"Çocuklar istemedikleri davranışlara 'hayır' demeye, 'benim fikrimi sormadın' diye ailelerini sorgulamaya başladılar."
Kitapta neler var?
"Açılış Konuşmaları"nı KA-MER başkanı Nebahat Akkoç ve Friedrich Ebert Stiftung Türkiye bölge temsilcisi Bettina Luise Rürup'un yaptığı kitap, dört bölümden oluşuyor; bunlar:
- Erken Çocukluk Eğitiminde Farklı Yaklaşımlar
- Erken Çocukluk Eğitiminde Uygulanan Modeller
- Sivil Toplum Kuruluşlarının Erken Çocukluk Eğitimi Örnekleri
- Türkiye'de Erken Çocukluk Eğitimi ve Eğitici Eğitimi
Kitapta sunumu bulunanlarsa şöyle:
Eylem Korkmaz, Yasin Sancak, Mustafa Sütlaş, Matt Hern, Donata Elsehenbroich, Barış Karayazgan, Cheryl Ferreira, Gaye Amus, Tarhan Onur, Ebru Aktan Kerem, Ulla Harkönen, Fussje de Graaff, Liana Habash Taher, Insa Wessendorf Nizam, Azize Leygara, Ceren Lortoğlu Tuz, Kemal İnal, Aysel Köksal Akyol. (GG/TK)