"On yılda kadına yönelik şiddet görünür oldu. Kadınlara şiddet artık kadın olmanın gereğiymiş gibi kabul görmüyor. Şiddete karşı olanlar büyük çoğunluk. Türkiye'nin her yerinde kadın çalışmaları için istek arttı. Ama elbette şiddet meselesi tam olarak çözülmüş değil."
Kadın Merkezi'nin (KA-MER) Başkanı Nebahat Akkoç bianet'in sorularını yanıtladı; on yılda kadın sorunlarını çözmek yolunda Türkiye'de önemli adımlar atıldığını söyledi.
10 yılda 200 kadında destek
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kurulan ilk kadın merkezi olan Kadın Merkezi KA-MER 10. yılında 30 bin kadına ulaşırken namus kisvesi altında işlenecek cinayet tehlikesi yaşayan ve can güvenliği olmayan 200 kadına da destek verdi.
Akkoç merkezde düzenlediği basın toplantısında önce şirket, sonra dernek ve vakıf olduklarını, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 23 ilde kadın merkezi açtıklarını söyledi.
"İsterse Biter"
10'uncu yılın mutluluğunu yaşadıklarını, kitaplar çıkardıklarını aktaran Akkoç, bu yıl da “İsterse Biter” adlı bir kitap çıkardıklarını kaydetti.
Akkoç, misyonlarının kadına yönelik şiddeti ve "namus" adına işlenen cinayetleri bitirmek olmadığını, sorunu bütün boyutlarıyla tanıyabilmek, nasıl meydana geldiğini ortaya çıkarabilmek, sorunla yüzleşebilmek ve çözümle ilgili yöntemler önerebilme olduğunu anlattı.
“Biz erkeklere karşı olmadık. Şiddete karşı olduk. Erkeklik ile şiddeti özleştirmedik. Bu bizi koruyan yöntemlerden biri oldu. Bu nedenle çalışmalarımızda yer alan birçok erkek arkadaşımız var.”
20 bin kadınla grup çalışması yapan merkez, destek talebinde bulunan kadınlarla şiddete karşı mücadele edebilmesi için sekiz bin görüşme yaptı.
"Namus" kisvesi altında işlenecek cinayet tehlikesi yaşayan ve can güvenliği olmayan 200 kadına destek verilirken, 23 ilde cinsiyetçiliğe dikkat çekmek ve yürütülen çalışmaları tanıtmak için toplantılar yapıldı. (GG)