"AB ilerleme raporlarında da kurulması gerekliği belirtilen Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu 5 Şubat’ta TBMM’nin onayına sunulacak. Kadın hareketinin 10 yılı aşkın bir süredir verdiği uğraşlar nihayet sonuca çok yaklaştı. Tüm parti ve milletvekillerini TBMM’de oybirliğiyle komisyonun kabulüne katkıda bulunmaya çağırıyoruz."
Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER) TBMM Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu'nun oluşturulması kararının Anayasa Komisyonu’ndan geçmesinin ardından siyasi partilere böyle seslendi.
KA-DER TBMM Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu'nun kurulma çabasını"tarihi bir adım atıldı" diyerek yorumladı.
"Teklifler yıllarca göz ardı edildi"
10 yıldır tüm yasama dönemlerinde değişik partilerden kadınların verdiği tekliflerin bugüne kadar göz ardı edildiğini hatırlatan KA-DER "22 Temmuz 2007 genel seçimlerinden sonra Meclise ilk kez 50 kadın milletvekilinin girmesinin ardından gözler, yıllardır beklenen ‘Eşitlik Komisyonu’nun kurulmasına çevrilmişti" dedi.
Dernek kadın milletvekillerini bir araya getirerek komisyonun kurulması için ilk adımları attığını ve son 8 aydır, bir anlamda mekik diplomasisi gözeterek kadın-erkek eşitliği komisyonunun kurulması için TBMM’de ya da siyasi partilerin genel merkezlerinde bir dizi toplantı gerçekleştirdiğini aktardı.
KA-DER'in görüştüğü isimler arasında TBMM Başkanı Köksal Toptan, TBMM Başkan Vekili Meral Akşener, Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ve Kadının Statüsü Genel Müdürü Esengül Civelek var.
"Meclis tarihinde ilk kez tüm partilerden kadınlar, komisyonun bir an önce kurulması ve işlevsel bir komisyon olması için görüş birliği içinde çalıştılar. Ve nihayet, 29 Ocak 2009’da yapılan Anayasa Komisyonu görüşmelerinde AKP’li, CHP’li, DTP’li, DSP’li kadın milletvekilleri hep beraber komisyonun amacına uygun bir biçimde çıkması için uğraş verdiler. Anayasa Komisyonu üyesi erkek milletvekillerinden de güçlü bir destek aldılar."
"‘Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu’ olması, çıkarılacak yasal mevzuatın, uluslararası sözleşmeler de göz önünde bulundurularak eşitlik açısından denetlenmesi, kadınların uğradığı hak ihlallerinin izlenmesi, komisyonun kadın STK’larıyla işbirliği içinde çalışması gibi, birbirinden önemli işlevlerle kabul edilmesini sağladı" diyen KA-DER'e göre bu olumlu gelişmenin ardında kadın vekillerinin sayısının artışı var.
"Tarihi göreve çağırıyoruz"
Ancak KA-DER sevinmek için erken olduğunu düşünüyor:
"Eşitlik Komisyonu, 5 Şubat 2009 Perşembe günü TBMM Genel Kurulu’na gelecek ve meclisin onayına sunulacak. Şimdi görev, meclisteki tüm partilere düşüyor. Mecliste ilk kez kurulacak bu komisyonun, kadın milletvekillerinin gösterdiği örnek dayanışmada olduğu gibi, tüm partilerin ve milletvekillerinin oybirliği ile çıkması tarihi bir önem taşıyor." (EZÖ)