Ka-Der tarafından yapılan açıklamada, mecliste kadın temsilinin yüzde 10'a yaklaştığını belirtti, "Ka-Der, kadın dernekleri ve kadınlar olarak Meclis'te daha çok kadının temsil edilmesi için gerekeni yaptık, başarılıyız" dedi.
"Meclise Girmek İçin Erkek Olmak Şart mı?"kampanyasının kadın temsilinin katlanmasında önemli rol oynadığını kaydeden dernek, buna karşın siyasi partilerin kadın temsili konusunda verdikleri sözleri yerine getirmediğini, kamuoyunun beklentilerini karşılamadığını vurguladı.
En yüksek oran DTP'ye ait
Ka-Der, 23. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinin yüzde 9'unun, Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) yüzde 2.8'ninin kadınlardan oluştuğunu hatırlattı.
En yüksek kadın milletvekili oranının, yüzde 29.9 oranıyla Demokratik Toplum Partisi'ne (DTP) ait olduğunu kaydeden dernek ekledi:
"Kadın adaylara seçilebilir sıralarda ve yüzde 30 civarında bir oranla yer veren Halkın Yükselişi Partisi (HYP), Liberal Demokrat Parti (LDP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Türkiye Komünist Partisi (TKP) ve Emek Partisi (EMEP) seçim barajını aşamadı, ancak kadınların siyasette temsili ile ilgili taleplerimize olumlu yanıt verdiler."
"Cinsiyet eşitliğine duyarlı devlet politikaları üretilmeli"
Ka-Der yeni meclisten taleplerini şöyle sıraladı:
* Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı devlet politikaları oluşturup bunları hayata geçirecek kurumsal yapılar için çalışmasını; eğitimde, sağlıkta ve istihdamda kadınlar için eşit fırsatlar yaratmasını talep ediyoruz.
* Kadın Milletvekilleri "Kadın Siyaset Programı"nı yaşama geçirmeli.
* Eşit temsil için, Anayasa'da ve Siyasi Partiler yasasında değişiklik yapılmalı
* Kurulacak yeni hükümette eşit sayıda kadın bakana yer vermeli. (AÖ)