Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA.DER) Genel Başkanı Çiğdem Aydın, Kadının Statüsü Genel Müdürü Esengül Civelek'in Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilk kadın müsteşarı olarak atanmasından memnuniyet duyduğunu açıkladı.
"Nüfusun yarısını oluşturan kadınlar, yönetim kadrolarında yarı yarıya temsil edilmeden Türkiye'de gerçek demokrasiden söz edilemez" diyen Aydın, kadınların erkeklerle eşit temsilinin bir devlet politikası olarak ele alınmasını ve pozitif ayrımcılık uygulamalarının bir an önce hayata geçirilmesini istedi.
Üst düzey yöneticilerin yüzde 93'ü erkek
Devlet Personel Başkanlığı verilerine göre, bürokrasideki 8 bin 284 üst düzey yönetici koltuğunun yüzde 93'ünde erkekler, yüzde 7'sinde kadınlar oturuyor.
20 müsteşarın biri kadın; 79 müsteşar yardımcısı arasında iki kadın var. Bakanlıklardaki 96 genel müdürün yalnızca beşi kadın.
Türkiye Muğla Valisi Lale Aytaman dışında hiç kadın vali görmedi. Halen 175 valinin tümü erkek. 450 vali yardımcısı arasında yalnızca 12 kadın var. 989 kaymakam arasındaki kadın sayısı ise 19.
Türkiye'nin ilk kadın milli eğitim bakanı olan Çubukçu daha önce Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne Hülya Ertürk Koç'u, Talim ve Terbiye Kurulu'ndaki boş üyeliklere Emine Duman ile Nihal Coşkun'u atamıştı.
Esengül Civelek kimdir?
Esengül Civelek, 1980'de Maliye Bakanlığı, Hazine Genel Müdürlüğü ve Milletlerarası İşbirliği Teşkilatı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Dairesi Meslek Memurluğu'nda göreve başlamıştı.
Mali İşler Uzmanı, Mali İşler ve Personel Grup Başkan Yardımcısı, Mali İşler ve Personel Grup Başkan Vekili olarak Türkiye Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de görev yaptı.
Uluslararası Haber Ajansı A.Ş.'de genel müdür yardımcısı ve daha sonra genel müdür olarak görev yapan Civelek, Türkiye Kalkınma Bankası A.Ş.'de de Eğitim Müdür Yardımcısı, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri, Genel Müdürlük Müşaviri, Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdürvekili olarak çalıştı.
Geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşamını yitiren eski Hatay Valisi Gürbüz Civelek'in eşi olan Esengül Civelek, 1983'ten bu yana sosyal hizmetlerin tüm alanlarında onursal üye sıfatıyla başarılı çalışmalarda bulundu.
1997'de Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun bağlı olduğu Devlet Bakanlığı'ndan altın madalya, Yardım Severler Derneği Genel Başkanlığı'ndan altın beraat ile ödüllendirildi. (BB)