Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA.DER) Başkanı Çiğdem Aydın, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi'nde 21 kadının yer almasını "yeterli olmasa da sevindirici bir gelişme" olarak değerlendiriyor.
"Parti Meclisinde kadın hareketinden gelen, kadın sorunlarını bilen önemli isimler yer aldı. Sayıları şimdilik az olsa da etkinliklerinin sayılarından çok daha büyük olacağını umuyoruz."
Aydın, "kadın kotasına uyulmadığı" iddialarını ise "erkeklerin aralarındaki siyaset kavgasına kadınları alet etme çabası" olarak nitelendiriyor; "Bir grup erkeğin Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu'nu listeden atmak için kotayı kullanmaya kalkışması, utanç verici bir girişimdi" diyor.
"Kadınlardan beklentimiz, kadın politikalarını hayata geçirmeleri"
bianet'in sorularını yanıtlayan Aydın'ın Parti Meclisi'ne giren kadınlardan beklentisi, CHP'de kadın politikalarını hayata geçirmeleri.
"CHP'nin kadınlar konusunda belirgin bir politikası, 'aile sigortası' dışında da elle tutulur bir vaadi yok" diyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurultay konuşmasında kadınlara yönelik somut politikalardan söz etmediğini hatırlatıyor.
"Kılıçdaroğlu ayrımcılığa, başörtüsüne, kadın istihdamına, kadın eğitimine, kadın sağlığına ve şiddete değinmedi. Beklentimiz, CHP'nin önümüzdeki süreçte şiddet, eğitim, istihdam, kadın sağlığı ve kadın yoksulluğu konularında somut politikalar geliştirmesi."
"Aile Sigortası, tehlikeli olabilir"
"Kadın yoksulluğu ve yoksunluğu farklı şeyler. Kılıçdaroğlu kadın yoksulluğundan söz etse de yoksunluğa değinmedi" diyen Aydın, bu nedenle "aile sigortası" kavramına da şüpheyle yaklaşıyor:
"Aile Sigortası, kadın yoksulluğuna çare olsa da kadının hayata katılımını destekleyecek bir politika gibi görünmüyor. Kadın istihdamının azaldığı bir süreçte, kadınları iş aramamaya özendirebilir. Kadınları evden çıkmamaya teşvik edecek bir uygulamaya dönüşmesi, önemli bir tehlike."
CHP, sivil toplumla mesafesini azalttı
Aydın'a göre, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülseren Onanç'ın, Türk Kadınlar Birliği (TKB) Genel Başkanı Sema Kendirci'nin, Prof. Dr. Binnaz Toprak'ın CHP Parti Meclisi'nde yer alması siyasi partilerin sivil toplumla arasındaki mesafeyi azalttığı için de önemli:
"Onanç ve Kendirci kadın hareketinden geliyor. Toprak, hareketle yakından ilişkili. Bugüne kadar siyasi partiler sivil toplum kuruluşları liderlerinden, onlarla yakın çalışan insanlardan uzak duruyordu. Sivil toplumla ortak çalışıyoruz, söylemden öteye gitmiyordu. Bu liste ile bu laf ilk kez somutlaştı."
CHP'nin kadınları
CHP'nin 15. Olağanüstü Kurultayı'nda Parti Meclisi'ne seçilen kadınlar şöyle:
Gülsüm Bilgehan, Didem Engin, Sena Kaleli, Ayten Kayalıoğlu, Sema Kendirci, Aylin Nazlıaka, Gülseren Onanç, Melda Onur, Zuhal Samlı, Perihan Sarı, Bihlun Tamaylıgil, Binnaz Toprak, Ayşe Ataç Yılmaz, Önay Alpago, Deniz Pınar Atılgan, Seyhan Erdoğdu, Birgün Ayman Güler, Hülya Güven, Nur Serter, Nurcan Şanlı, Nuran Yıldız. (BB)