Gazetecinin ölümü, Kuzey İrlanda'da habercilerin güvenliği açısından bir dönemeç oldu : Paris merkezli basın özgürlüğü örgütü Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (RSF) Britanya muhabiri, "2001'de Kraliyetçi grupların tehdit ettiği üç gazeteci varken bugün bu sayı 15 kadar" diyor.
"Baskı, K. İrlanda'da olduğu için kimsenin umurunda değil"
51 yaşındaki gazeteci, 28 Eylül 2001'de, Belfast yakınlarındaki Lurgan semtinde eşiyle birlikte evine döndüğü sırada silahla vurularak öldürülmüştü. Ertesi gün, saldırıyı Protestan paramiliter grupların, özellikle de Kraliyetçi Gönüllü Güçlerin (LVF) kullandığı bir isim olan "kızıl el savaşçıları" üstlendi.
Aynı zamanda mafya çetelerinin başında da bulunan bazı silahlı grup üyelerinin yaşadıkları lüks hayatı yazan "Sunday World" dergisi, bu yaz bir yıldırma kampanyasıyla da karşı karşıya kaldı. Kraliyetçi mahallelerde dergiyi dağıtanlar ve satanlar, satışı durdurmaları için paramiliter gruplarca sık sık saldırıya uğradılar.
Derginin yazı işleri müdürü Jim McDowell, RSF'ye yaptığı açıklamada, "Bu yıldırmalar, Liverpool veya Manchester sokaklarında olsaydı, oradaki gazeteler bizim yaşadıklarımızı yaşasaydı, ulusal bir tepkiyle karşılaşırlardı. Ancak bunlar Kuzey İrlanda'da yaşandığı için, öyle görünüyor ki, kimsenin umurunda değil" dedi.
RSF : Soruşturma tamamlansın, katiller cezalandırılsın
Martin O'Hagan cinayetinin unutulmamasını isteyen RSF, cinayetin duyarlı konuları araştıran Kuzey İrlanda'daki habercilerin ne denli güvenden yoksun bir ortamda çalıştıklarını ortaya koyduğunu bildirdi.
RSF, İngiltere'nin Kuzey İrlanda'dan Sorumlu Bakanı Peter Hain'dan, O'Hagan cinayetinde gerçek ortaya çıkana kadar soruşturmaya devam edilmesini isteyerek, sorumluların bir an önce cezalandırılmasını talep etti.
O'Hagan'ın Kuzey İrlanda'da paramiliter güçlerce hedef gözetilerek öldürülen ilk haberci olduğunu açıklayan RSF, O'Hagan'ın çok büyük bir ihtimalle, polis, askeri istihbarat birimleri, Kuzey İrlanda silahlı gruplar ve uyuşturucu mafyasıyla ilgili araştırmaları nedeniyle hedef seçildiğini duyurdu.
Ulusal Gazeteciler Birliği'nin İrlandalı Genel Sekreteri Seamus Dooley ve öldürülen O'Hagan'ın meslektaşları, soruşturma etrafında hakim olan "sessizlik duvarı"nı kınıyorlar. (EÖ)