*Fotoğraf: AA
WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmesinin reddi üzerine görülen temyiz duruşması, 27-28 Ekim tarihine ertelendi. Temyiz duruşması, ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları içeren çok sayıda gizli belgeyi yayımlayan Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmesinin reddi üzerine görülüyor.
Evrensel gazetesinin haberine göre, duruşma Assange hakkındaki psikolojik raporların incelenmesi için Ekim ayına ertelendi.
Bilirkişi raporları incelenecek
Julian Paul Assange, kendi kurduğu Wikileaks aracılığıyla 2010-2011 yılları arasında aralarında ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren çok sayıda gizli belgeyi yayımladı. Assange, bu nedenle "Casusluk Yasası'nı ihlal etme" gerekçesiyle ABD'de 175 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya. 2019 Nisan'dan bu yana İngiltere'deki yüksek güvenlikli HMP Belmarsh Hapishanesi'nde tutuklu bulunan Assange'ın ABD'ye iade duruşmasında İngiliz Mahkemesi Eylül 2020'de Assange'ı iade etmeme kararı vermiş, ABD ise karara itiraz etmişti.
ABD'li savcıların da katıldığı temyiz mahkemesi bugün İngiltere İstinaf Mahkemesi'nde dün görüldü. Duruşma, Assange hakkında psikolojik rahatsızlıkları olduğuna dair hem savcılık hem savunma makamlarının bilirkişileri tarafından sunulan raporların incelenmesi için ertelendi.
Mahkeme, Assange'ın psikiyatri uzmanının Ocak ayındaki ilk duruşmada sunduğu bir raporun Washington'un Ekim ayındaki tam temyiz başvurusunun temelini oluşturabileceğini söyledi.
Serbest bırakılması talebi
Sabah saatlerinde İngiltere İstinaf Mahkemesi'nde görülmeye başlanan dava öncesinde Assange'ı ve basın özgürlüğünü savunan yüzlerce kişilik kitle mahkeme salonu önünde buluştu.
Pek çok aktivist ve politikacının da katıldığı eylemde, "Gazetecilik suç değildir" pankartları taşındı.
Duruşma salonu önünde konuşma yapan eski İngiltere İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, ana tanığın yalan ifade verdiğini itiraf etmesi üzerine geriye kalan tek suçlamanın bilginin kamulaştırılması, yani gazetecilik olduğunu, Assange'in derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.
Sosyal medya üzerinden mahkeme salonunda duruşmayı canlı takip eden çok sayıda gazeteci ise başvuru yapmalarına rağmen video ve fotoğraf akreditasyonu verilmediğini, duruşmanın basına bu şekilde kapatılmasının ise bir devlet taktiği olduğunu savundu.
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) ve Uluslararası Basın Federasyonu (IFJ) ise dün, Assange'in derhal serbest bırakılması talebiyle yazılı açıklama yapmıştı.
Ne olmuştu?
Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 2010'da, aralarında ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren çok sayıda gizli belgeyi yayımlamıştı.
ABD'nin casuslukla suçladığı ve iadesini istediği Assange, hakkında tecavüz ve cinsel taciz suçlamalarıyla açılan davalar için İsveç'e iadesi gündemdeyken, Haziran 2012'de Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.
İsveç mahkemesi, 2017'de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador, Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve Ocak 2018'de vatandaşlık vermişti.
Assange, Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesine konulmuştu.
(SO)