Fotoğraf: Henry Nicholls / NTB
Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi, WikiLeaks kurucusu Julian Assange'ın Amerika Birleşik Devletleri’ne iade edilmesi kararına karşı yaptığı itirazı reddetti.
Assange, Haziran 2022'de dönemin Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Priti Patel’in imzaladığı iade emrini temyiz etmişti.
Mahkeme hakimi, Assange’nin iade edilmemek için sunduğu sekiz gerekçenin tamamına ret kararı verdi.
Assange’nin eşi Stella Assange (Morris) Twitter'da konuyla ilgili yaptığı açıklamada Salı günü karara itiraz edeceklerini belirterek temyiz sürecinden umutlu olduklarını söyledi.
Stella Assange “Julian'ın ABD hükümeti tarafından işlenen savaş suçlarını ortaya çıkaran gerçek bilgileri yayınladığı için hayatının geri kalanını maksimum güvenlikli bir hapishanede geçirmesine neden olabilecek suçlamalarla karşı karşıya kalacağı ABD'ye iade edilmeyeceği konusunda iyimser olmaya devam ediyoruz.” dedi.
Assange’nin karara itiraz etmesi için beş iş günü var. İtiraz iki yargıçtan oluşan bir heyet tarafından değerlendirilecek ve buradan çıkacak karar nihai olacak. Yerel düzeyde başka itiraz hakkı bulunmayan Assange için bir ret daha yemesi halinde tek seçenek olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kalıyor.
Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (RSF) 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Birleşik Krallık 180 ülke arasında 26. sırada yer alırken , Amerika Birleşik Devletleri 45. sırada yer alıyor.
ABD'de 175 yılla yargılanacak
ABD hükümeti, Assange'ın WikiLeaks’te yayımladığı yüzbinlerce gizli belgeyle bağlantılı olarak 18 suçtan yargılamak için Birleşik Krallık’tan iadesini istiyor.
ABD’de toplamda 175 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya olan Assange'nin iade süreci Birleşik Krallık mahkemelerinde üç yılı aşkın süredir devam ediyor.
TIKLAYIN - İngiltere İçişleri Bakanı, Assange'ın ABD'ye iadesini onayladı
Assange'ın dava süreci |
Assange'ın kurduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları da delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamıştı. The Guardian, Le Monde, Der Spiegel, El Pais ve New York Times da "Cablegate" adı altında bu belgeleri kamuoyuna sunmuştu. Assange, Haziran 2012'de sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019'da çıkarılarak gözaltına alınmış ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etmekten" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulmuştu. Mahkeme, 50 hafta hapse mahkum edilen Assange'ın iade talebi çerçevesinde cezasını tamamladıktan sonra da tutuklu kalmasına karar vermişti. Duruşmaların ardından 4 Ocak 2021'de Assange'ın intihar riskinin yüksek olması ve ABD hapishanesinde özel idari önlemlere tabi tutulması, özellikle de istihbarat topluluğunun kendisine düşman olması nedeniyle "gerçek bir risk altında" olduğu savunularak ABD'nin iade talebi reddedilmişti. ABD, karara itiraz ederek WikiLeaks kurucusunun yüksek güvenlikli hapishanelerde tutulmayacağı ve hapis cezasını Avustralya'da çekebileceği taahhüdünde bulunmuştu. Yüksek Mahkeme 10 Aralık 2021'de, verilen teminatları yeterli bularak alt mahkemenin kararını bozmuş ve Assange'ın ABD'ye iade edilebileceğine hükmetmişti. Bunun üzerine Assange'ın savunma ekibi, davayı Yargıtaya taşımak için Yüksek Mahkemeye izin başvurusunda bulunmuş ancak 14 Mart 2022'de başvuru reddedilmişti. Westminster Sulh Ceza Mahkemesinin 20 Nisan 2022'de iadeye hükmetmesiyle İçişleri Bakanı Priti Patel 17 Haziran'da Assange'ın ABD'ye iade edilmesi kararını imzalamıştı. Assange'ın avukatları da 1 Temmuz 2022'de karara ilişkin Yüksek Mahkemeye itiraz başvurusunda bulunmuştu. Assange 51 yaşında. |
TIKLAYIN - Avustralya ve Britanyalı politikacılardan ABD'ye: Julian Assange'ın iadesinden vazgeç
(HA)