Angeline Jolie'nin Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komisyonu (BMMYK) ile çalışmaya başlamasının hikayesi, 2001'de, Tomb Raider filmini çekmek için gittiği Kamboçya'da başlıyor.
Bu dönemden önceki haberlerde, ikinci kocasının kanını bir kolye içinde boynuna asan, siyah kıyafetler ve mora boyadığı saçlarıyla dolaşan, 14 yaşında evden ayrılıp sevgilisiyle yaşamaya başlayan, kendine, etini bıçakla kesip zarar veren, yılan ve kertenkele besleyen, aktör babası Jon Voight ile çatışan sorunlu bir ergen portresi çiziyor.
Jolie'nin kendi deyimi ile Kamboçya'da "gördüklerini unutamıyor" ve bu deneyim savaş, çatışma ve afet mağdurlarının yaşadıklarını kimsenin unutmaması için çabaya dönüşüyor.
Komboçya'nın önemi Jolie'nin hayatında büyük; Tomb Raider'i çekerken bir yetimhanede gördüğü Maddox'u orada evlat ediniyor. Yetimhaneye terk edilen Zahara'yı 2005'te Etiyopya'da ve Pax Thien'i 2007'de Vietnam'da evlat edinen Jolie'nin, 2004'ten beri birlikte yaşadığı aktör Brad Bitt'ten Shilo, Knox ve Vivienne Marheline adında üç çocuğu daha var. 2006'da Nambiya'da doğurduğu Shilo'nun fotoğraflarını üç buçuk milyon dolara Hello dergisine satıp, parayı adını açıklamadığı bir yardım kuruşuna bağışladı.
"Acıma değil, yardım gerekiyor"
Pek çok kadının ona benzemek için seri halde estetik operasyonları yaptırdığı bir güzelliğe, üstüne dünya çapında üne ve üne eşlik eden milyon dolarlara sahipken, kimleri için, Jolie'nin şaşaalı hayatının rahatlığını bırakıp savaş ve afet bölgelerine gitmesi anlaşılır olmayabiliyor.
Amerikan Cosmopolitan dergisi muhabiri de bunca çabayı anlamlandıramamış olacak ki söyleşide Jolie'e, "BM İyi Niyet Elçisi olmanız sinema kariyerinizi olumsuz şekilde etkilemiyor mu?", "Savaşın yaktığı ülkelerde çalışırken üzüntünüze yenik düştüğünüz olmuyor mu?" gibi sorular sormuş.
Yardım faaliyetlerini sürdürmek ve çocuklarına zaman ayırabilmek için yedi aydan fazla süren film çekimlerine katılmadığını söylüyor Jolie, üzülmeye gelince ise "Üzülerek, acı duyarak elle tutulur bir şeyler yapmanıza imkan yok. Acı çeken insanların bizim acımamıza değil, yardımlarımıza ihtiyacı var" diyor.
Jolie'nin vücudunda 12 ayrı dövme var; sağ kolunda çocuklarının doğdukları şehirlerin koordinatları, başka bir dövmede ise "Haklarını bil yazıyor." Komboçya, Etyopya, Vietnam ve Nambia'yı, yani insanların "acı çektiği" bölgeleri vücuduna kazıtan Jolie, magazin sayfalarının klişe haberlerine sığdırılamayacağını ortaya koyuyor. (SP)