"Susurluk, Ergenekon, JİTEM'in aynı örgütün halkaları olduğunu düşünüyorum. Örgütlerin amaç ve stratejileri örtüşüyor, önemli kadroları aynı kişiler."
Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 10 JİTEM elemanının yargılandığı davanın müdahil avukatlarından Tahir Elçi, davanın Ergenekon dosyasıyla birleştirilmesini istedi.
bianet'in görüştüğü Elçi, ayrıca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazarak ayrıca suç duyurusunda bulundu ve bu talebini iletti.
Diyarbakır'daki davada sanıklar Diyarbakır, Mardin, batman, Şırnak bölgesinde insan öldürme, kaçırma, bombalama olaylarıyla ilgili yargılanıyor. Elçi'nin davaya müdahil olduğu vakaysa, 1989'da Şırnaklı Hasan Caner, Hasan Utanç ve Tahsin Sevim'e işkence yapılması ve öldürülmesi.
Elçi, üç kişinin JİTEM'in komutanlarından Cem Ersever'in talimatıyla alınıp Silopi'deki JİTEM karakolunda işkence yapıldıktan sonra Nusaybin-Cizre karayolunda öldürüldüğünü söylüyor.
"Silopi'nin komutanı Arif Doğan Ergenekon'da tutuklu"
Elçi Silopi'deki karakolun komutanı emekli albay Arif Doğan'ın Ergenekon davasında tutuklu yargılandığına dikkat çekiyor.
Milliyet'ten Tolga Şardan ve Türker Karapınar'ın haberine göre, Doğan Ergenekon soruşturması kapsamında JİTEM'i kendisinin kurduğunu, 8 yıl OHAL'de görev yaptığını, görevi 1990'da Veli Küçük'e devrettiğini söylemişti.
"Veli Küçük ve Levent Ersöz de var"
Elçi, JİTEM'in yönetici kadrosundan Veli Küçük'ün de Ergenekon kapsamında yargılandığını, dönemin Şırnak Jandarma Alay Komutanı Levent Ersöz'ün hakkında da yakalama kararı olduğunu anımsatıyor.
Elçi iki dilekçesinde de bu kişilerin ortaklığına dikkat çektiğini söyledi.
Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Elçi'nin dünkü (23 Eylül) duruşmada ilettiği talebiyle ilgili kararını 11 Kasım'daki duruşmada verecek. Elçi, "İki davadaki olaylar hakkında hukuki ve fiili bağlantı görülürse, dosyalara birleştirilir" diyor.
Dava yeniden sivil mahkemede
Diyarbakır'daki davada savcılığın JİTEM elemanı olduğunu belirttiği 10 sanık yargılanıyor. Suriye'deki adıyla Hacı Hasan Türkiye'deki adıyla İbrahim Babat, Adil Timurtaş, Mehmet Zahir Karadeniz, Lokman Gündüz, Faysal Şanlı, Recep Tiril, Abdülkadir Aygan, Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki ve Hayrettin Toka.
1999'da Diyarbakır'da başlayan davada, 3. Devlet Güvenlik Mahkemesi görevsizlik kararı vermiş, dosyayı 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. 13 Şubat 2006'da bu mahkeme sanıkların asker statüsünde olduğunu söyleyerek görevsizlik kararı vermiş ve dosyayı 7. Kolordu Askeri Mahkemesi'ne göndermişti. Bu kararda ilk kez JİTEM'in varlığı resmen kabul edilmişti.
Askeri mahkeme de görevsizlik kararı verince dosya Anayasa Mahkemesi'nin özel bir mahkemesi olan Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gitmiş, mahkeme de 5 Mayıs'ta davayı sivil mahkemenin görmesi gerektiğine karar vermişti. (TK/EÜ)