Haberin Kürtçesi için tıklayın
Kızıltepe JİTEM davasının Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen bugünkü 14. duruşmasında mahkeme, müdahil avukatlarının tüm taleplerini reddetti.
TIKLAYIN - JİTEM Sanığı: JİTEM Yoktur Demedik, İlla Var Demek mi Lazım?
Sanık avukatları, mağdur ailelerin avukatlarının taleplerinin “davayı uzatma amaçlı olduğunu” öne sürerek reddedilmelerini istemişti, mahkeme de sanık avukatlarının talebine uydu.
Bir sonraki duruşma tarihi 18 Aralık 2018 olarak belirlendi.
Sanık avukatından “zamanaşımı” itirazı
Bugünkü duruşmada yaşananları, insan hakları davaları izleme sitesi Faili Belli, sosyal medya hesabından aktardı.
Müdahil avukatlardan Senem Doğanoğlu, iddianamede de yer alan Yusuf Çakar'ın öldürülmesiyle ilgili tanık taleplerini yineledi.
Bu tanıkların, 2014’te açılan davanın ilk aşamalarında dinlenmesine karar verildiğini ancak “adreste bulunmadığı için” dinlenemediğini belirten Doğanoğlu yeniden adres araştırması talep etti.
Sanık avukatları ise Yusuf Çakar'ın ölüm tarihinin iddianame tarihi itibariyle zamanaşımına girdiği gerekçesiyle, daha önce dinlenen tanıkların da görgüye dayalı bilgisi bulunmadığını, dolayısıyla bu talebin reddini istedi.
Müdahil avukatları ayrıca Yusuf Çakar'ın öldürülmesiyle ilgili yakınlarının müşteki olarak davaya katılabilmeleri için bugüne dek araştırma yapılmadığını belirtti ve yakınlarının tespit edilerek duruşma gününden haberdar edilmelerini de talep etti.
Mahkeme tüm bu talepleri reddetti.
Mahkeme ayrıca, başka bir davadan İzmir 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan sanık Eşref Hatipoğlu ile yine başka bir dosyadan Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan sanık Mehmet Salih Kılıçaslan’ın bir sonraki duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılması taleplerini de reddetti.
Ne olmuştu?
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yılları arasında 22 kişinin öldürülmesi ve zorla kaybedilmesine ilişkin dokuz kişiye dava açıldı.
Öldürülen veya kaybedilenlerin isimleri: Abdulvehap Yiğit, Süleyman Ünal, Mehmet Nuri Yiğit, Tacettin Yiğit, Zübeyir Birlik, Abdulbaki Birlik, Kemal Birlik, Zeki Alabalık, Menduh Demir, Nurettin Yalçınkaya, Necat (Şemsettin) Yalçınkaya, Mehmet Emin Abak, Hıdır Öztürk, Abdulvahap Ateş, Mahmut Abak, Yusuf Tunç, Şeyhmus Kaban, İzzettin Yiğit, Yusuf Çakar, Abdurrahman Öztürk, Mehmet Ali Yiğit ve Abdulbaki Yiğit.
Davanın sanıkları: Emekli Albay Hasan Atilla Uğur, dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan ve köy korucuları Abdurrahman Kurğa, Mehmet Emin Kurğa, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan ile İsmet Kandemir.
Bu sanıklar hakkında “silahlı örgüt kurmak veya yönetmek, silahlı örgüte üye olmak ve tasarlayarak öldürmek” suçlarından 2014’te dava açıldı. Dava daha başlamadan güvenlik gerekçesiyle Ankara’ya nakledildi.
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 3 Mart 2015’de görülen ilk duruşmada sanıklar Hasan Atilla Uğur ve Eşref Hatipoğlu’nun “rütbeleri nedeniyle” dosya, yargılama izni alınması için dönemin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) gönderildi.
HSYK “silahlı örgüt kurmak” ve “tasarlayarak insan öldürmek” suçlarının görev suçu olmadığına hükmetti, yargılamanın yapılabileceğine karar verdi.
Yargılamaya 15 Ocak 2016’da devam edildi. 27 Nisan 2016’daki duruşmada iddianame okundu, ertesi gün sanıklar ifade verdi ancak müşteki avukatlarının sorularını yanıtlamayacaklarını beyan ettiler.
Savcı Levent Savaş mütalaasında tutuklama ve adli kontrolün “gereği olmadığını” açıkladı.
24 Haziran 2016 tarihli duruşmaya kayıp yakınlarının avukatları mahkemeyi “adil yargılama yapılmadığı” gerekçesiyle protesto ederek katılmadı. (AS)
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 22 sivilin öldürülmesiyle ilgili açılan JİTEM davasıyla ilgili iddianameye, işlenen suçlara, öldürülenlerin isimlerine, sanıklarla ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.