İran rejimi tarafından katledilen Jîna Emînî’nin babasıyla röportaj yapan gazeteci Nazila Marufiyan, bir kez daha tutuklandı.
Yaptığı röportaj nedeniyle “rejime karşı propaganda faaliyeti yürütmek”, “Kamuoyunu rahatsız etmek amacıyla yalan bilgi yaymak” iddiasıyla tutuklanarak uzun bir süre Evin Cezaevi’nde tutulan Marufiyan, 2 yıl hapis cezası, 15 milyon tümen para cezasına çarptırıldı.
Geçtiğimiz hafta evine baskın yapılan Marufiyan'ın elektronik eşyalarına el konulmuştu. İfade için Evin savcılığına çağrılan gazeteci Marufiyan, Tahran’da tutuklandı.
Ne olmuştu?
Amini'nin babası Amjad Amini'yle röportaj yaptığı için tutuklanan ve 9 Ocak'ta kefaletle serbest bırakılan gazeteci Nazila Marufiyan, duruşma yapılmadan iki yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
23 yaşındaki gazeteci Marufiyan, Tahran Devrim Mahkemesi'nin 26'ncı Şubesi tarafından "rejim aleyhine propaganda yapmak" ve "kamuoyunu galeyana getirmek için yalan haber yayınlama" suçlamasıyla yargılanmıştı.
Marufiyan, 2 yıllık cezanın ertelendiğini ayrıca 5 yıl boyunca yurt dışı yasağı verildiğini de eklemişti.
TIKLAYIN - Jîna Mahsa Amini'nin babasıyla röportaj yapan gazeteciye 2 yıl hapis cezası
30 Ekim'de tutuklanmıştı
Rouydad24 isimli haber sitesi için çalışan Marufiyan'ın, 19 Ekim'de Amjad Amini ile yaptığı 'Yalan söylüyorlar' başlıklı bir röportajı yayınlanmıştı ancak haber sitesi söz konusu röportajı bir süre sonra yayından kaldırmıştı.
Marufiyan, 30 Ekim 2022'de Evin Cezaevi'ndeki Emniyet Savcılığı'nın talimatıyla tutuklanmış ve gözaltı merkezindeki sorgu sürecinde zorla itirafta bulunması için ciddi baskı ve tehditlere maruz kalmıştı.
Gazeteci Marufiyan, 9 Ocak'ta Qarçak Cezaevi'nden 600 milyon tümen (14 bin dolar) kefaletle geçici olarak serbest bırakılmıştı.
İran'da gazetecilere yönelik baskılar
İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'na göre, ülkede geçen yıl Eylül'de başlayan Jîna Mahsa Amini gösterilerinden bu yana 79 gazeteci gözaltına alındı.
Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'nun (IFJ) raporuna göre ise son birkaç ayda geniş çaplı protestoların ardından 71'den fazla gazeteci gözaltına alındı. En az 33 gazeteci ise halen İran'da cezaevlerinde tutuluyor. (EMK)