Cinayeti öfke ile karşılayan merkezi Paris'te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Someya'yı öldürenlerin bir an önce belirlenin cezalandırılmasını talep etti.
Elleri bağlı, sırtından bıçaklanmış
Satoru Someya'nın cesedi, 12 Eylül günü, Tokyo'da bulundu. Gövdesi zincirlerle çevrili olan Someya'nın ellerinin de bağlı olduğu tespit edildi. 38 yaşındaki gazetecinin darbe nedeniyle başında yara aldığı ve sırtından sekiz kez bıçaklandığı ortaya da çıktı.
RSF: Cinayet basını sindirmemeli
Cinayeti kınayan RSF, gazeteci Satoru Someya'yı öldürenlerin bir an önce belirlenip cezalandırılmasını talep etti.
RSF Genel Sekreteri Robert Ménard, Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi'ye gönderdiği mektupta, 1987'de işlenen Tomohiro Kojiri cinayetinin sorumlularının da bulunamadığına dikkat çekerek aynı durumun tekrar yaşanmaması gerektiğini ifade etti.
Ménard, "Muhtemel olarak, mafya bağının bulunduğu bu cinayet, ivedilikle soruşturulup sonuçlandırılmalıdır. Araştırma gazeteciliğini sindiren bu tür saldırılar basın özgürlüğüne de bir saldırıdır"etkin şekilde
Muhtemel sorumlu mafya
3 Mayıs 1987'de Kobe'deki gazete bürosunda işlenen gazeteci Tomohiro Kojiri cinayetinde aşırı sağ grupların sorumluluğu bilindiği halde bugüne kadar cezalandırılmadı. Japonya, gazeteci cinayetlerin nadir görüldüğü ülkeler arasında yer alıyor.
Japonya Polis Örgütü (NPA), Satoru Someya cinayetinin gazetecinin başkent Tokyo'nun fuhuş bölgesi Kabukicho'daki Çinli suç örgütleri ile ilgili sürdürdüğü araştırmalarla ilgisi bulunuyor. (EÖ/BB)