* Fotoğraflar: Anadolu Ajansı.
Japonya'da 2011'deki depremin ardından meydana gelen tsunamide zarar gören Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık su, okyanusa boşaltılmaya başlandı.
Santralin işletmecisi Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (TEPCO), boşaltma işleminin bugün yerel saatle 13.00'te başladığını duyurdu. Mart 2024'e kadar toplam 31 bin 200 ton radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltılması planlanıyor.
Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Tokyo Büyükelçisi Rahm Israel Emanuel ise bugün Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nin yakınlarındaki kenti 31 Ağustos'ta ziyaret edeceğini ve boşaltma kararına destek verdiğini göstermek için orada balık yiyeceğini söyledi.
"Doğru yoldayız"
Kyodo News'a konuşan Emanuel, ay sonu yapacağı ziyarette bölgedeki balıkçılar, yurttaşlar ve yetkililerle görüşeceğini belirtti.
Emanuel, tahliye planının "tamamen şeffaf ve bilimsel verilerle desteklendiğini" vurgulayarak, Japonya'nın "doğru yolda" olduğunu vurguladı.
Japonya'nın planını eleştiren Çin'i "kendi nükleer atıkları konusunda pervasız olmakla" eleştiren Emanuel, Çin'in kendi nükleer santrallerinden boşalttığı atık sudaki radyoaktif miktarının Fukuşima'ya kıyasla çok daha fazla olduğunu savundu.
Çin, ithalatı durdurdu
Japonya, eleştirilere karşı, okyanusa tahliye edilen atık suyun temiz suyla seyreltildiğini, böylece sudaki radyoaktif materyal miktarının insan sağlığı ve çevre için zararlı kabul edilen oranların 40'ta 1'i kadar altında olduğunu savunuyor.
Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo, Japonya'yı yaklaşık 30 yıl devam edecek radyoaktif atık suyun tahliyesine ilişkin bilgileri "şeffaf" şekilde açıklamaya çağırdı.
Çin ise Japonya'dan tüm deniz ürünlerinin ithalatını durdurduğunu bildirdi. Gümrükler Genel İdaresinden yapılan açıklamada, kararın, "Fukuşima'daki radyoaktif atık suyun denize boşaltılmasının yol açtığı nükleer serpinti riskini önlemeyi, Çinli tüketicilerin sağlığını ve ithal gıdaların güvenliğini korumayı amaçladığı" belirtildi.
Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremin yol açtığı tsunami, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki 4 nükleer reaktörden 3'ünde hasara sebep olmuş, radyoaktif serpinti nedeniyle santralin çevresi "tahliye bölgesi" ilân edilmişti.
Çay vakası
Aral, kamuoyunda aylarca konuşulan bu hareketinden sonra çay içmesini 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın "İç de millet rahatlasın," diye önerdiğini söylemişti: |
(TY)