Japonya Dışişleri Bakanı Fumio Kishida IŞİD’in rehin aldığı Japonyalı gazeteci Kenji Goto'nun serbest bırakılması amacıyla görüşmeler yapmak için Ürdün'e gitti.
Japonya hükümeti pazartesi günü yaptığı açıklamada IŞİD’in kaçırdığı Goto'nun kurtarılması için elinden geleni yapacağına dair söz verdi. Japonya Hükümet Sözcüsü Yoshihide Suga, IŞİD'le henüz doğrudan temas kuramadıklarını, ancak insan hayatının her şeyden önce geldiğini ve Goto'nun kurtarılması için üstün çaba sarf ettiklerini söyledi.
Ben Kenji'yim kampanyası
Goto’nun arkadaşı olan gazeteci Taku Nishimae de Facebook’ta “Ben Kenji’yim” (I am Kenji) kampanyası başlattı. Sayfada fotoğraflarını paylaşan çok sayıda kişi Goto’nun serbest bırakılmasını talep etti.
IŞİD, 20 Ocak’ta yaptığı açıklamada gazeteci Goto ile özel bir askeri şirketi işlettiği belirtilen Haruna Yukawa’yı kaçırdığını açıklayarak 72 saat içinde 200 milyon dolar ödenmesini istemişti.
IŞİD'in talepleri
72 saatte talepleri yerine getirilmeyen IŞİD bir video daha yayınlayarak Yukawa’yı öldürdüğünü açıklamış, fidye ücretine ek olarak da Ürdün’de tutuklu bulunan Sacide el-Rişavi’nin serbest kalmasını da istemişti. El Rişavi, Ürdün'ün başkenti Amman'da, 2005'te üç otele düzenlenen ve 57 kişinin öldüğü saldırıyı düzenlemekten dolayı tutuklu bulunuyor.
RSF: Stratejik tüm kanallardan yararlanılmalı
Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü (RSF) 22 Ocak’ta yayınladıkları basın açıklamasında Japonya Başbakanı Shinzo Abe’den iki rehinin salıverilmesi için tümk olanakları kullanmalarını istemişti.
Açıklamada “Japonya hükümetinin bölgedeki tüm stratejik ülkelerden yardım alması ve diplomatik ağlarını kullanmaları çok hayatidir. İslam Devleti’nin barbarca rehine endüstrisi için tüm çabalar toplanmalı.Geçtiğimiz yıldaki gazeteci cinayetlerini göz önünde bulundurarak, can kurtarmaya yönelik tüm seçenekler öngörülmeli” dendi.
Gazeteci Goto’nun akıbeti hala bilinmiyor. (EA)
Bu haberde Japan Times, Medyatava ve Hürriyet'ten yararlandık.