Fotoğraflar: AA
Japonya'nın başkenti Tokyo'da İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 77. yıl dönümünde, hayatını kaybeden 2 milyonu aşkın asker ve 800 bin sivil için anma töreni düzenlendi. Törene Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Japonya İmparatoru Naruhito ve İmparatoriçe Masako katıldı.
Japonya İmparatoru Naruhito, anmada yaptığı konuşmada, geçmişteki derin pişmanlık duygularını hatırda tutarak İkinci Dünya Savaşı tahribatlarının tekrar meydana gelmemesini umduğunu söyledi.
Japonya, ABD’nin iki atom bombası atmasının ardından, 15 Ağustos 1845’te teslim olduğunu açıklamıştı. Her yıl bu tarihte, hayatını kaybedenler anılıyor.
“Barış için çalışacağız”
AA’nın haberine göre, başkent Tokyo'daki Nippon Budokan salonunda düzenlenen ve COVID-19 nedeniyle kısıtlı katılımcının alındığı törende yaklaşık 1000 kişi bir araya geldi.
Naruhito, “Savaş sonrası uzun süren barış sürecini göz önüne alarak geçmişin derin pişmanlık duygularını hatırda tutuyor, savaşın tahribatlarının tekrarlanmamasını içtenlikle ümit ediyorum” dedi.
Muharebe meydanları dahil savaşta hayatını kaybedenleri içten saygıyla andığını vurgulayan Naruhito, dünya barışı için dua ettiğini söyledi.
Seçildiği Ekim 2021 sonrası başbakan olarak ilk kez yıl dönümü töreninde konuşan Kişida Fumio da “Çatışmalar bu dünyada halen sürüyor ancak ulusumuz, barışa proaktif katkı bayrağının altında, küresel toplumla birlikte, dünyanın karşı karşıya kaldığı meydan okumaları çözmek için kararlılıkla çalışacak” diye konuştu.
Hiroşima ve Nagazaki
Avrupa’da savaş bitmişti, 26 Temmuz 1945'te Müttefikler Potsdam Demeci ile Japonya’yı da teslim olmaya çağırdı. Japonya reddetti.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya “Little Boy” adını verdiği bombayı attı. Bu saldırının ardından Japonya yine teslim olmayı reddedince, 3 gün sonra, 9 Ağustos 1945’te saat 11.02'de Plütonyum-239 tipi atom bombası “Fat Man” ile ikinci saldırı Nagazaki’ye yapıldı.
ABD ölü sayısının 117 bin, Japonlar ise yarım milyona yakın olduğunu açıklarken, “Hibakuşa” (Atom bombaları patladığı anda Hiroşima ve Nagazaki'de bulunup hayatta kalanlar) ismi verilen mağdurlarda uzun süreli fiziki ve psikolojik zarar meydana geldi.
Bombaların ardından Japonya İmparatoru radyodan teslim olduklarını açıkladı, savaş tüm cephelerde sona erdi.
- Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Kampanya (ICAN) raporuna göre, küresel nükleer silah harcamaları 2021 yılında arttı. Yılın her dakikasında nükleer silahlara 156 bin 841 dolar harcandı. ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa, Hindistan, İsrail, Pakistan ve Kuzey Kore’nin 1 yıl içinde tahminlere göre toplam 13 bin 400 olan nükleer silahlarını muhafaza etmek ve geliştirmek için ayırdıkları bütçe ise 82.4 milyar dolar.
(AS)