Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaido adasında bulunan Tomari Nükleer Enerji Santrali'nin kapatılmasıyla, yarından itibaren Japonya'da çalışır durumda hiçbir nükleer reaktör kalmayacak.
Geçen sene yaşanan Fukuşima felaketinin ardından Japonya, ülke elektriğinin üçte birini sağlayan 54 nükleer reaktörü kapattı. Reaktörlerin kapanmasıyla ülkede bir yeşil enerji devrimi olması bekleniyor.
Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda, 2030'a kadar ülke elektriğinin yüzde 25-35 oranında yenilenebilir enerjiyle sağlanmasının öngörüldüğünü söylüyor. Bu da güneş, hidro ve rüzgar enerjisiyle sağlanacak.
Temmuz ayından itibaren, kamu kurumlarına yenilenebilir enerji sağlayıcılardan elektrik alma zorunluluğu geliyor. Birçok şirket de tesislerine dev güneş panelleri ve rüzgar türbini kurmaya başladı.
Nükleer lobisi devam ediyor
Japantoday.com, felaketin ardından tesislerin petrol ve gazlı jeneratör sistemlerini kullanmaya başladığını ve yeşil enerjiye geçiş isteğinin nükleer enerjinin risklerinden ya da karbon emülsiyonuyla ilgili endişelerden değil, petrol ve gaz enerjisinin maliyetinden kaynaklandığını söylüyor. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre santrallerin kapanması, günde 465 bin varillik petrol talebini günde dört buçuk milyon varile yükseltecek ve bunun günde 100 milyon dolarlık bir maliyeti var.
Bu sırada nükleere yatırım yapan şirketler, reaktörlerin tekrar açılası için lobi faaliyetlerine devam ediyor ve Japonya medyasında hükümetin yerel liderleri ikna edebilirse bazı reaktörleri birkaç ay sonra tekrar açmayı planladığı konuşuluyor.
Tokyo Üniversitesi'nde enerji sektörü üzerine çalışma yapan Paul Scalise, Japonya'nın nükleer santraller olmadan elektrik talebini karşılamakta çok zorlanacağını söylüyor.
Şu an ülke elektiriğinin yüzde 90'ının petrol, kömür ve gazla, yüzde 8'i ise hidroelektrik ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor.
Enerji devrimi mümkün
Birçok ülke yenilenebilir enerji kullanmaya başladı. Almanya, yenilebilir enerji kullanımını 1990'da yüzde 5'ten 2010'da yüzde 20'ye çıkardı. Danimarka ise 2050'de tamamen yenilenebilir enerjiye geçmeyi hedefliyor.
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Cenk Levi, Japonya örneğinin tüm dünyaya nükleersiz bir geleceğin mümkün olduğunu gösterdiğini ifade ediyor:
"Enerji verimliliği ve yoğunluğun doğru dengelemesi sayesinde, nükleersiz yazı, kışa taşımak da mümkün. Türkiye'de, eğer nükleer santral kurulmazsa elektriklerin kesileceği sıklıkla gündeme geliyor.
"Sanayisi bu kadar gelişmiş bir ülke olan Japonya'da kapatılan nükleer santrallere rağmen elektriklerin kesilmemesi, bu argümanların gerçekçi olmadığının en güzel örneği. Türkiye de dahil tüm ülkeler, hem Japonya'da yaşanan felaketten, hem de 'nükleersiz yaz'dan ders almalı, nükleersiz, güvenli bir gelecek için enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjilere yönelmelidir".
Greenpeace'in Enerji [D]evrimi raporu, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji ile tüm dünyada 2050 yılına dek enerji ihtiyacımızın %95'inin yenilenebilir enerjilerden karşılanabileceğini gönderiyor. (ÇT)