Bakanlar Kurulu’nun ardından açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanacağını açıkladı. Yıldırım, Boğaziçi Köprüsü’nün adının da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirildiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın açıklaması düzenleyen Başbakan Yıldırım, yeni yayımlanacak kanun hükmünde kararnameyle (KHK) ile Erdoğan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile beraber katıldıkları görüşme hakkında bilgi verdi.
Anayasa değişikliği ve yeni Anayasa
Yıldırım’ın açıklamaları özetle şöyle:
*Mutabakatla “küçük ölçekli” anayasa değişikliği yapılabilir. Bunun altyapısı birlikte hazırlanacak. Ancak tamamen yeni anayasanın, yine bütün partilerin katılmayla hazırlanması konusunda da bir görüş birliği var. Yeni anayasa konusunda yarım kalan süreç devam ettirilecek.
* Anayasa değişikliği süreci başladı.
* Yeni Anayasa sürecine Halkların Demokratik Partisi (HDP) de katılabilir.
Boğaziçi Köprüsü'nün adı değişti
* Yıldırım, ülkenin bir daha herhangi bir “terör örgütünün darbe tehdidine” maruz kalmaması için yapılması gereken “kurumsal yapılanma” çalışmalarına da devam edileceğini açıkladı. Bu çerçevede atılacak adım, hazırlanacak KHK'ler ile hayata geçirilecek.
* KHK ile Boğaziçi Köprüsü’nün adı, 15 Temmuz darbe girişiminde köprüde askerler tarafından öldürülen sivillerin anısında “15 Temmuz Şehitler Köprüsü” olarak değiştirildi.
Jandarma ve Sahil Güvenlik İçişleri'ne bağlı
* KHK ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı “tam anlamıyla” İçişleri Bakanlığı’na bağlandı.
* İstanbul ve Ankara'da bir darbe girişiminde öldürülenler için “şehitler anıtı” kurulması kararlaştırıldı.
* Yüksek Askeri Şura (YAŞ), Perşembe günü Çankaya'da, Başbakanlıkta yapılacak. Çalışmalar bir günde tamamlanıp ikinci gün Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak.
Jandarma ve Sahil Güvenlik hakkında
* Jandarma Genel Komutanlığı; eğitim ve öğretim ile askeri kanun ve nizamların kendisine verdiği görevler yönünden Genelkurmay Başkanlığı’na, emniyet ve asayiş görevlerinin ifası yönünden İçişleri Bakanlığına bağlıydı. KHK ile sadece İçişleri Bakanlığı’na bağlı olacak.
* Sahil Güvenlik Komutanlığı Kanunu ile bu komutanlık Türk Silahlı Kuvvetleri kadro ve kuruluşu içerisinde olup, barışta görev ve hizmet yönünden İçişleri Bakanlığına bağlı.
Sahil Güvenlik Komutanlığı, olağanüstü durumlarda Genelkurmay Başkanının isteği üzerine, bir kısmı ya da tümü ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı harekat komutasına veya emrine, savaş halinde ise tümüyle doğrudan doğruya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı emrine giriyordu. (EA)
Fotoğraf: Murat Kaynak, AA