Türkiye'de kütüphaneceiliği yerleştiren ilk isimlerden biri olan Prof. Dr. Jale Baysal yaşamını yitirdi. 84 yaşında olan ve Alzheimer hastalığıyla mücadele eden Baysal, yarın (perşembe) öğle namazının ardından Şişli Camisi'nden uğurlanacak.
Baysal, İstanbul Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümünün ilk doktora öğrencilerinden biriydi ve akademik kariyerine bu bölümde devam etti. 1974-1994 arasında bölüm başkanlığını yürüttü. 1963'te Almanya'dan davet edilen Prof.Dr. Rudolf Juchhoff'un kurduğu bölüm Ankara Üniversitesi'nin ardından Türkiye'de ikinciydi. Juchhoff'la birlikte bölümün kuruluşunda Meral Şenöz Alpay ve Jale baysal vardı.
Baysal, İstanbul'da bulunan Kadın Eserleri Kütüphanesi'nin ve Tarih Vakfı'nın da kurucu üyelerindendi.
Hasan Keseroğlu'nun yaptığı söyleşilerden oluşan "Akıl ve Yürek Bir Cumhuriyet Kadınının Tanıklığı Jale Baysal ile Söyleşi" başlıklı kitapta Baysal'ın yaşamıyla ilgili detaylı bilgiler yer alıyor.
Baysal'ın çalıştığı alan üzerine Kütüphaneciler Derneği'nce basılmış kitapları bulunuyor. Ayrıca Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nce basılmış "Çağdaş Toplumun Değerleri", matbaayı Osmanlı İmparatorluğu'na getiren İbrahim Müteferrika üzerine yazdığı "Cennetlik İbrahim Efendi Başlıklı" bir oyunu ve "Okuldan Dönerken" adlı çocuk kitabı da yayınlandı.
Yazar Tarık Buğra'nın eşi, Prof. Dr. Ayşe Buğra'nın da annesi olan Baysal, ÇYDD'de de görev almıştı ve derneğin üyesiydi. Bu yıl hayatını kaybeden dernek başkanı Türkan Saylan'a yazdığı bir mektupta Baylan şöyle diyordu:
"Mina Urgan Bir Dinazorun Anıları adlı kitabında benden 'Gerçek bir kitaplık uzmanı olduğu için, her şeyi bilen dostum Prof. Dr. Jale Baysal' olarak söz ediyor. (...) Kayseri'de doğdum. Kayseri Lisesi bir erkek lisesiydi. Atatürk'ten sonra kız öğrencileri de almaya başladılar. Eğer bu uygulama olmasaydı ilkokuldan sonra okuyamazdım. İzmir'de, İstanbul'da kız liseleri vardı ama ailemin beni oralara gönderecek gücü yoktu. Batı müziğini tanıma konusunda da Atatürk'e çok borçluyum. Daha da çok şey söylenebilir."(EÜ)
.