Öğrenci Konseyi temsilcilerini Çankaya'da dinleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, öğrencilerin "Jaguarı da olsa, hiçbir şeyi olmasa da, burslu da olsa" kendisi açısından değişen bir şey olmadığını; kurumsal olarak konsey başkanlarını muhatap aldığını söyledi.
Gül, konseylerin demokratik bir yöntemle oluştuğunu vurgulasa da, 2002'de çıkarılan yönetmeliğe dayanan konseyler muhalif siyasi görüşlerin üniversitede ifadesini ve örgütlenmesini kısıtlıyor.
Öte yandan, diğer öğrenci örgütlenmeleri tanınmazken konseylere üniversite bütçesinden pay ayrılıyor. Ayrıca tamamen üniversite yönetimin inisiyatifiyle toplantılara katılabilen öğrenci konseyi temsilcilerinin oy hakkı yok.
"Disiplinli" öğrenci aranıyor
Yükseköğretim Kanunu'na bağlı olarak hazırlanan Üniversiteler Öğrenci Konseyi Yönetmeliği, seçimler, adayların nitelikleri gibi konuları düzenliyor.
Buna göre adayların üniversite yönetiminin belirlediği oranda başarılı olması, hiç disiplin cezası almamış olması, öğrencilik süresinin normali aşmamış olması ve sabıka kaydının bulunmaması gerekiyor. Seçim tarihi rektörlükçe belirleniyor, bir haftalık propaganda süresi veriliyor. En az yüzde 50 katılımla oyların yarısından fazlasını alan seçiliyor.
Sınıf, bölüm ve fakülte temsilcileri konseyi oluşturuyor; konsey de başkanını bir yıllığına seçiyor. Disiplin cezası alanın temsilciği düşüyor.
YÖK'ün 1985'te çıkardığı Disiplin Yönetmeliği, yöneticilerin çok farklı sebeplerle öğrencileri cezalandırmasının önünü açtığı için eğitimciler, hukukçular ve uzmanlar tarafından yıllardır eleştiriliyor. Örneğin geçen yıl sinevizyon gösterimi yapmak gibi eylemleri nedeniyle disiplin cezası alan öğrenciler İÜ önünde eyleme gitmişti.
Parti üyesi aday olamaz
Bunun yanı sıra her üniversitenin yönetmelikle uyumlu bir yönerge hazırlaması gerekli.
Örneğin tartışılan Bilkent Üniversitesi'nin yönergesine göre, konseylerin amacı
"öğrencilerin eğitim, sağlık, spor ve kültürel ihtiyaçlarının karşılanması ve geliştirilmesinde haklarını gözetmek, ulusal çıkarlar konusunda duyarlı olmalarını sağlamak, yönetim organları ile öğrenciler arasında etkili bir iletişim kurarak öğrencilerin beklenti ve isteklerini yönetim organlarına iletmek ve öğrencilerin eğitim-öğretim konusundaki kararlara katılımını sağlamak."
Seçim esaslarını belirleyen ve adayları değerlendiren kurul üniversite yöneticilerinden oluşuyor; öğrenci yok. Yönetmeliğe ek olarak siyasi parti üyesi öğrenciler aday olamıyor.
Konsey üniversiteyle "koordine etmeden" ve "onay almadan" faaliyet yürütemiyor. Anayasa ve diğer mevzuata aykırı davrananlar rektörce görevden alınabiliyor.
Ulusalı da var
Türkiye'deki üniversitelerin öğrenci konseylerinin temsilcilerini buluşturan Ulusal Öğrenci Konseyi de oluşturuldu.
Bu konsey de üniversite düzeyindeki faaliyetleri YÖK'e taşıyor. (EÜ)