Fotoğraf: Halil Sağırkaya/ ANKARA/ AA
Darbe teşebbüsü sonrası Türkiye'yi ziyaret eden ilk üst düzey Avrupa kurumu yöneticisi olan Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, ziyaretinin ilk gününde AB Bakanı Ömer Çelik, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.
Twitter hesabından Jagland, Adalet Bakanı Gül ile görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Bakan Gül'e Avrupa'da 'Türkiye karşıtı bir kampanya' olmadığını anlattım. Türkiye ile dost, ortak ve Avrupa Konseyi'nin köklü bir üyesi olarak açık bir diyalogumuz var" ifadelerini kullandı.
Ziyarette OHAL komisyonu öncelikli
Deutsche Welle'den Kayhan Karaca'nın aktardıklarına göre Jagland'ın Ankara temaslarında OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun yeri öncelikli.
15 Temmuz sonrası kamu sektöründe meslekten ihraç edilenlerin başvurularını inceleyen bu Komisyon, Türkiye'den AİHM'ye onbinlerce dava başvurusunun önünü kesmek ve bu başvuruların iç hukuk mekanizması yaratılarak çözümlenmesini sağlamak amacıyla Avrupa Konseyi tarafından Ankara'ya önerilmişti.
TIKLAYIN - VİDEO-HABER: Açlık Grevininin 307. Günü Söyleşileri
OHAL İnceleme Komisyonu, 22 Aralık 2017'de ilk kararını verdi ve 300'e yakın başvuruyu karara bağladı. OHAL İnceleme Komisyonu, 24 Ocak'ta da açlık grevindeki akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça'nın başvurularını karara bağlamış ve iki eğitimcinin işlerine iade taleplerini reddetmişti.
TIKLAYIN - OHAL Komisyonu Nuriye ve Semih'in Başvurularını Reddetti
OHAL İnceleme Komisyonu'nun önünde 100 bine yakın başvurunun bulunduğu belirtiliyor.
Sözcüsü: AİHM'e binlerce başvuru yapılabilir
Nitekim ilk temaslar sonrası Jagland'a ziyaretinde eşlik eden sözcüsü Daniel Holtgen de OHAL inceleme komisyonuyla ilgili bir paylaşımda bulundu.
#Turkey risks thousands more #humanrights appeals to the Strasbourg Court if #ECHR sees no effective domestic legal remedy for the thousands of dismissed, detained citizens during the #state of #emergencyhttps://t.co/lEOjPqB3f0
— Daniel Holtgen (@CoESpokesperson) 15 Şubat 2018
Holtgen, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "AİHM, olağanüstü hal esnasında ihraç edilen ve tutuklanan binlerce vatandaş için etkili bir hukuk yolu olmadığına hükmederse, Türkiye'den Strazburg mahkemesine (AİHM'e) binlerce yeni başvuru yapılması riski bulunuyor" dedi.
Basın özgürlüğü gündeme gelecek
Deutsche Welle'nin haberine göre Jagland'ın temaslarında gündeme gelmesi beklenen bir diğer konu medya ve ifade özgürlüğü.
Avrupa Konseyi tarafından basın örgütleri ile ortaklaşa oluşturulan Gazetecileri Koruma Platformu'na en fazla şikayet Türkiye'den.
Altan ve Alpay başvurusuna öncelik
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Mehmet Altan ve Şahin Alpay hakkında verdiği, ancak birinci derece mahkemeler tarafından uygulanmayan kararlar nedeniyle AİHM'nin bu iki davaya daha da öncelik verip kararlarını önümüzdeki haftalarda açıklaması gündemde.
TIKLAYIN - Mahkeme, Resmileşmesine Rağmen AYM'nin Mehmet Altan Kararını Tanımadı
AİHM, AYM'yi bireysel hak ihlalleri konusunda iç hukuk yolu olarak tanıyor.
Birinci derece mahkemelerin AYM kararını izlememeleri AİHM'nin AYM'ye bakışını değiştirebilir mi, şimdi bu merak ediliyor.
Jagland, 17 Ocak 2018 tarihinde Avrupa Konseyi üyesi devletlerin Strasbourg'daki daimi temsilcileri önünde yaptığı konuşmada, AYM ve birinci derece mahkeme kararlarını gündeme getirmiş , "AYM AİHM tarafından iç hukuk yolu olarak kabul edilmektedir. Bu değişirse AİHM'ye onbinlerce dava gelebilir. Bu yeni gelişmelerin AİHM'nin işleyişi üzerinde etkisi olabilir" şeklinde konuşmuştu. (PT)