Haberin İngilizcesi için tıklayın
Nobel ödüllü yazar John Maxwell “J. M.” Coetzee, açlık grevinin 82. gününde olan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için mesaj yayınladı.
J. M. Coetzee yayımladığı destek mesajında, Türkiye’de hukukun üstünlüğüne dönülmesi gerektiğini vurguladı:
“Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, dünyanın dikkatini, yeni Türkiye’de aydınların vahim durumuna çekmek için cesaretle açlık grevine gitti. Umarım, Türkiye’yle ilişkide olan NATO ülkeleri bu durumu dikkate alır ve ülkede hukukun üstünlüğüne dönülmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a baskı yaparlar.”
J.M. Coetzee hakkında
1940’ta Cape Town, Güney Afrika’da doğdu. 1961’de University of Cape Town’un İngilizce ve matematik bölümlerinden mezun oldu. 1962–65 arasında İngiltere’de bilgisayar programcısı olarak çalışırken yazar Ford Madox Ford hakkındaki tezi için araştırma yaptı.
1968’de de University of Texas at Austin’de İngilizce, edebiyat ve Alman dillerinde doktorasını tamamladı. Doktora tezi erken dönem Samuel Beckett’ti.
ABD’de kalıcı oturum başvurusu reddedilince Güney Afrika’ya döndü, 1972’den 2000’e kadar University of Cape Town’da öğretmenlik yaptı.
Ardından yine ABD’ye gitti, State University of New York, University of Chicago ile Johns Hopkins, Harvard, Stanford üniversitelerinde öğretim görevlisiydi.
Yazmaya 1969’da başlamıştı, ilk kitabı “Dusklands” Güney Afrika’da 1974’te yayınlandı. Barbarları Beklerken (1980) ve Utanç (1986) gibi kitapları Türkçeye çevrildi.
2002’de Avustralya’ya taşındı.
2003 yılının Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı.
20 yıla varan hapis isteniyor
Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan Nuriye Gülmen ile Semih Özakça hakkında, 20 yıla varan hapis cezası talebiyle iddianame hazırlandı.
Eğitimciler, “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet” ve “terör örgütü propagandası yapmak” ile suçlanıyor.
Gülmen ve Özakça savcılıktaki ifadesinde, kanun hükmünde kararname ile meslekten ihraç edilmelerinin haksız olduğu gerekçesiyle tepki olarak oturma eylemine başladıklarını, göreve dönme taleplerinin reddedilmesi nedeniyle eylemini açlık greviyle sürdürdüklerini söyledi, herhangi bir örgüte üye olmadıklarını, örgüt adına da protesto ve eylemde bulunmadıklarını belirtti.
TIKLAYIN - NURİYE GÜLMEN VE SEMİH ÖZAKÇA TUTUKLANDI
Eğitimciler Gülmen ve Özakça, “tutuklanmamaları halinde adaletin işleyişine zarar verecekleri ve eylemlerin ceza süreleri dikkate alındığında adli kontrol koruma tedbirlerinin yetersiz kalacağı” gerekçesiyle 23 Mayıs’ta tutuklanmıştı.
TIKLAYIN - AÇLIK GREVİNDE 70. GÜN: GÜLMEN VE ÖZAKÇA KİMDİR?
(AS)