Fotoğraf: Kısa menzilli balistik füze Tayfun'un rampası/ @Defence_IDA
Rusya'nın önde gelen gazetelerinden İzvestiya, Bloomberg haber ajansına dayandırdığı haberinde, Türkiye'nin bugün Karadeniz üzerinde kısa menzilli balistik füze denemesi yaptığını bildirdi.
International Defence Analysis, Twitter hesabından denenen füzenin Roketsan tarafından üretilen Türkiye'nin ilk kısa menzilli balistik füzesi olduğunu duyurdu.
???????????????????????? ???????????????????????????????????? ???????????????????????????? ???????????????? ????????????????????
— International Defence Analysis (@Defence_IDA) October 18, 2022
Roketsan, one of the world's leading precision ammunition developer companies, successfully carried out the first test firing of the TAYFUN Missile, Turkey's first Short Range Ballistic Missile (SRBM). pic.twitter.com/3lOGxyMhFb
Füze, karadeniz kıyısındaki Rize yakınlarında sabah 07:00 dolaylarında bir hareketli platformdan fırlatıldı. 561 km kat ederek Sinop limanı açıklarında denize düştü. Bu, Türkiye'nin kısa menzilli füzeleri teste başlamasından bu yana bir füzenin kat ettiği en uzun mesafe oldu.
Savunma Sanayi Başkanlığı, denemeyle ilgili olarak Bloomberg'in bilgi talebini geri çevirdi.
Türkiye, kendi üretimi balistik füzelerin ilk denemelerini 2018 yılında gerçekleştirdi. Sinop'ta kısa ve orta menzilli Gökdoğan ve orta menzilli Bozdoğan füzelerinin ilk testleri gerçekleştirildi.
Türkiye'nin savaş yatırımları genişliyor
Netzpolitik'ten Matthias Monroy'un haberine göre, Erdoğan'ın damadının başında bulunduğu Türkiye'nin en büyük özel silah üreticisi Baykar Teknoloji grubu, Katar, Kırgızistan, Türkmenistan, Pakistan, Somali, Fas ve en son Sırbistan'ın da aralarında yer aldığı 24 ülkeyle muharebe SİHA'sı teslimatı sözleşmeleri imzaladı. Polonya, 24 TB2 SİHA'sı sipariş eden ilk NATO ülkesi olurken, Romanya'da da hükümetin satın almaya karar verdiği 18 SİHA'yla ilgili karar onaylanmak üzere parlamentonun kararını bekleniyor.
TIKLAYIN-Uluslararası hukuku ihlal pahasına küresel SİHA gücü olmak
Türkiye TB2 ile, İHA/SİHA sistemleri alanında silah üreticisi ve askeri güç merkezi olarak kendini kanıtlayabilir. Bunda SİHA'ların askeri başarıya katkıda bulunduğu ve bir "oyun değiştirici" rolü oynadığı kabul edilen Libya, Dağlık Karabağ ve Ukrayna'daki kullanımları etkili oldu. Ukrayna ordusu da Azerbaycan gibi, düşman birliklerinin SİHA'larla bombalanmasını gösteren, marşların eşlik ettiği videoları sosyal medyada dolaştırarak karşı cephede moral bozukluğu yaratmaya başlamıştı.
SİHA'larını daha da yüksekten uçurmak isteyen Baykar, Akıncı adı verdiği, iki güçlü motora sahip, neredeyse bir ton mühimmat taşıyabilen uzun menzilli bir SİHA geliştirdi. Bir yıl önce ilk örnekleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın huzurunda Hava Kuvvetleri ve orduya teslim edildi. Ordunun bu arada yaklaşık 20 adet Akıncı'ya sahip olduğu söyleniyor. Akıncı'nın motorlarının başlangıçta Ukrayna'da üretilmesi planlanmışken savaş, planları akamete uğrattı.
Baykar, devlet desteğiyle üretmekte olduğu, ilk uçuşunu 2023'te gerçekleştirmesi planlanan "Kızılelma" adlı SİHA üzerinde de çalışıyor. "Kızılelma"nın görünmeden uçma ve değişik askeri eylemleri icra kabiliyetine sahip olduğu söyleniyor
SİHA taşıyan uçak gemisi
Uygulamadaki planlara göre Kızılelma, uçak gemisi TCG Anadolu'da konuşlandırılacak. Böylece, aslında Hava Kuvvetleri için tedarik edilmesi beklenen ABD F35 savaş uçaklarının pilotları SİHA'larda görev yapacak. Türkiye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya'dan hava savunma sistemleri satın aldıklarını açıklamasının ardından üç yıl önce Washington tarafından F35 programından çıkarılmıştı.
Deniz Kuvvetleri, birkaç "Kızılelma"ya ek olarak, uçak gemisinde 50 TB'den oluşan bir sistem kurmayı planlıyor. Baykar Makina, bu amaçla yerden kazanmak için Anadolu uçak gemisinde park edilebilecek biçimde katlanır kanatlı TB3 versiyonunu geliştiriyor. Böylece Türkiye sadece Akdeniz'deki dördüncü deniz gücü haline gelmekle kalmayacak, ayrıca, dünyada bir uçak gemisini SİHA'larla donatan ilk ülke de olacak.
Projelerde Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu ve Savunma Sanayii Araştırma Enstitüsü uzmanları çalışıyor.
(AEK)