Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Twitter hesabından yaptığı açıklamada İztuzu Kumsalı’nda hiçbir ticari faaliyete izin verilmeyeceğini açıkladı.
Konuyu bianet’e değerlendiren iztuzu Kumsalı’nı Kurtarma Platformu Sözcülerinden Murat Demirci, Bakan’ın bu yaklaşımının olumlu olduğunu, ancak bunu yaparken İztuzu’na gelen insanların gölgesiz ve tuvaletsiz bırakılmaması gerektiğini söyledi.
Güllüce: İztuzu carettaların
Demirci: Mücadele kazanıldı
Gelişmeleri bianet’e değerlendiren Murat Demirci ise kararı olumlu bulduklarını belirtti ancak “ama”larını şöyle sıraladı:
“İnsanlar burada sesini çıkarmasaydı, burada özel bir şirket doğayı tehdit edecekti. İztuzu sahilinin ekosistemini korunabilmesi için bir mücadele verildi ve bu mücadele kazanıldı. Bu önemli bir kazanımdır.
“İhalenin iptal olması, ticari bir bakıştan uzaklaşılması çok önemlidir. Bakanın da sahilin carettalara ait olduğu düşüncesinde olması sevindirici.
“Şemsiyeleri bilim insanları incelesin”
“Ama 180 derece dönüşün arkasında sadece çevre hassasiyeti olduğunu düşünmüyorum. Biz Dalyanlıların burayı yıllardır koruduğu gibi korumaya devam etmesi gerektiğini söyledik. Şimdi acaba Dalyanlıları cezalandırmak mı istiyorlar diye düşünüyorum.
“Orada amaç para kazanmak değil gelenlere hizmet vermek olmalı. Gelen turistlerin gölgelk yere ve tuvalete ihtiyacı olacaktır. Orada gölgelik olmazsa insanlar gelmemeye başlar.
“Orada gömülü şemsiyeler 15-20 yıl önce gömülmüş. Bunlar her yıl oraya tekrar gömülmüyor. O dönem özel çevre koruma bölgesi ilan edilmiş ve bilim insanlarının gösterdiği yerlere şemsiyeler konulmuş.
“Şimdi yine bilim insanları çağrılmalı ve 15-20 yıldır duran şemsiyelerin yerlerini incelemeli. Eğer bunların kaldırılması yönünde görüş bildirirlerse o şemsiyeler kalkmalı, eğer taşınsın derlerse taşınmalı, eğer sayıları azaltılsın derlerse sayıları azaltılmalı. Ancak hiç bilim insanlarına danışmadan gölgeleri yok ederlerse o zaman Dalyanlıları mağdur etmiş olurlar.”
Ne olmuştu?
Yeni büyükşehir yasasıyla birlikte nüfusu 500 binin üstünde olan iller büyükşehir kapsamına alınmış ve bu illere bağlı belde belediyeleri ortadan kalkmıştı. Bu durumdan etkilenen Muğla’da da belde belediyelerinin işlettiği tesisler ihale düzenlenmesi amacıyla valiliklere devredilmişti.
Bunun üstüne DALÇEV A.Ş. sekiz yıllığına İztuzu Sahili’nin Dağdibi ve Boğazağzı mevkilerini kiralamış, ancak Muğla 2. İdare Mahkemesi 23 Haziran 2014’te yürütmenin durdurulmasına karar vermişti. Ancak Muğla 2. İdare Mahkemesi İztuzu’na yönelik olarak önceden verdiği yürütmenin durdurulması kararını 15 Ekim 2014’te bozdu.
Bunun üstüne Ortaca Belediyesi yürütmenin durdurulması talebiyle tekrar mahkemeye başvurdu ama Muğla 2. İdare Mahkemesi 22 Aralık 2014’te bu talebi reddetti.
Talebin reddedilmesi üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sayfasından “İztuzu’nu teslim aldık” açıklaması yapıldı.
Fakat bu açıklamanın Ortaca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin aldığı 25 Aralık 2014 tarihli 2014/569 ve 2014/570 esas numaralı ihtiyati tedbir kararlarının henüz Bakanlığa ulaşmadan yapıldığı anlaşıldı.
Kararların Bakanlığa ulaşmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İztuzu sahilindeki işletmelerle ilgili açık ihaleye gidileceğini açıklamıştı. (EKN)