Nurettin Yeşilbağ, "Sorunun çözülmesinden yanayız. Kimse evlat acısı yaşasın istemeyiz" diyor. İzmir Şehit Aileleri İnsan Hakları ve Yardımlaşma Derneği Başkanı olarak, İşçi Partisi, İzmir Barosu, Emekli Subay Eşleri Derneği'nin de düzenleyenler arasında yer aldığı 8 Kasım "İhanet Açılımlarına Hayır" mitingine neden katılmayacaklarını bianet'e açıkladı:
"Mitingde Kıbrıs, Ermenistan da gündeme geliyor. Bunlarla ilgiliyiz ama . bunu yapmak derneğimizin siyaset üstü olma ilkesine aykırı olur. Bzin 299 üyemiz var, şehit ailelerine hukuki yardım sağlıyoruz.
"Kimse evlat acısı yaşasın istemeyiz"
Yeşilbağ'la "Kürt açılımı"nı ve çözüm olanaklarını konuştuk.
Açılıma karşı değiliz: Karşı değiliz ama süreç iyi yönetilemiyor. Adı bile konamadı. Habur'dan Türkiye'ye gelişleri, örgüt şovuna, destek gösterisine dönüştü. Vatandaşta "Teröristlerle müzakereye mi başladık" algısı oluştu. Bu ayrışmayı getirir. "Sevinç olarak anlamak lazım" denmesi bizi çok rahatsız ediyor..
Sorunun çözülmesinden yanayız: Evladını kaybetmiş aileler olarak, evlat acısını kimse yaşasın istemeyiz. Yasalar herkese eşit uygulansın. Suçundan pişmanlık duyanın pişmanlık'tan yararlandırılmasını istiyoruz. Suçluyla ülke için hizmet edenin aynı kefeye konmasından rahatsızız.
Aceleye getirmemek gerek: Etnik kökeni öne çıkararak açılım yaparsanız, onları hedef göstermiş olursunuz. Toplumsal şiddet zemini oluşmasından Türk'ün Kürt'e, Kürt'ün Türk'e zarar vermesinden korkuyorum. Toplumsal psikolojinin hazırlanması gerek. Yaşadıklarımız uygulanan politikaların sonucu. Üç beş ayda çözmek zor.
Çözüm: Dağdan, yurtdışından, nereden gelirse gelsin, ülkeye zarar verenlerin pişmanlıklarını kamuoyuna açıklaması gerek. Yasalardaki suçu işleyenlerin kovuşturmasının yapılması gerek. İmralı'da yatan kişinin [hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan'ı kast ediyor] örgütünü hâlâ yönetmesinin engellenmesi gerek. DTP milletvekilleri liderin Öcalan olduğunu açıklamaktan vazgeçmeli.
Evlat kaybedenlerin acısı ortak, ama: Çocuğunu dağda kaybedenlerin acıları da bizimki gibi. Acısını paylaşırım, anlarım, yürekleri yanıyor. Ama "çocuğunu affetmeliyim"e gelince dururum. Acımız ortak diye evladının yaptığını affedemem. Böyle anne babalarla karşılaştım, sadece merhabalaştık.
Evlatları örgütçe kandırılıp devlete ver veren anne babalar, önce çocuklarının bu hatasını itiraf etmeli. "Dağdan indirmek için elimden geleni yaptım" demeli.
Demokratik haklar her vatandaşın hakkı: İnsanların kendini birinci sınıf vatandaş hissetme istekleri en doğal hakları. Devlet örgütle bu insanlar arasına duvar örmeli. Bu da ancak orduyla olabilir. Terörle mücadelenin yanı sıra, toprak reformu, eğitim gibi kalıcı önlemler gerek: Demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti hayata geçirilmek zorunda.
Faili meçhullerin sorumluları yargılanmalı: Devlette terörle mücadele kılıfı altında hukukdışı işler yapanlar da gerektiği gibi yargılanmalı, cezalandırılmalı. (TK)