Kaynak: https://www.izmir.bel.tr/
Şehir tiyatrosu kurmak için çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği'ne Yücel Erten'i getirdi.
Danışma Kurulu, yapılan başvurulardan ön değerlendirme sonucu iki isim belirleyerek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e sundu. Telat Yurtsever ve Yücel Erten isimleri arasından Soyer'in atadığı isim Yücel Erten oldu.
Şehir Tiyatroları Danışma Kurulu üyeleri arasında bulunan Yücel Erten ön değerlendirme öncesinde üyelikten ayrılarak Genel Sanat Yönetmenliği için başvuru dosyasını vermişti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2020-2024 Stratejik Planındaki "Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik" hedefi doğrultusunda Şehir Tiyatroları Danışma Kurulu tarafından taslağı hazırlanan Şehir Tiyatroları Yönetmeliği Büyükşehir Meclisi'nin 10 Ağustos 2020'de aldığı 522 sayılı kararla kabul edildi. Cezmi Baskın, Eren Aysan, Hülya Nutku, Levent Üzümcü, Zeynep Altıok, Orhan Alkaya'dan oluşan Şehir Tiyatroları Danışma Kurulu yönetmelik doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.
Yücel Erten hakkında
Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nü, ardından Federal Almanya Essen Folkwang Yüksek Okulu Reji Bölümü'nü bitirdi. Dekor-Kostüm alanında da ihtisas öğrenimini tamamladı. Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya, Trabzon Devlet Tiyatrolarında; İstanbul, İzmit, Eskişehir Şehir Tiyatrolarında; çeşitli özel tiyatrolar ile Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin Devlet Operalarında yönetmenlik yaptı.
Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Almanya, Makedonya ve Polonya'da oyunlar yönetti. İzmit BB Şehir Tiyatrosunda Genel Sanat Yönetmenliği ve Devlet Tiyatroları'nda Başrejisörlük ve Genel Müdürlük görevlerinde bulundu. Genel Müdürlük için seçim yöntemini yaşama geçirmek amacı ile istifa etti. 2000'de Devlet Tiyatrolarından kendi isteği ile emekliye ayrıldı. Sahnelediği 80'i aşkın oyunda, 8'i yurt dışında olmak üzere 40'ı aşkın ödül aldı. Oyun çevirileri ve sahne uyarlamalarının yanı sıra, Türkçe'den Almanca'ya 6 oyun çevirisi var. Yayınlanmış yapıtları: "Devletin Tiyatrosu Olmaz! (Mı?)" ve "Akıntıya Kürek" (Anılar).
(AÖ)