Fotoğraf: A.A
İzmir Seferihisar açıklarında 30 Ekim 2020’de 117 kişinin ölümü ile sonuçlanan depremin ardından bir yıl geçti.
Yaklaşık 85 bin kişi evini kaybederken depremzedelerin sorunları hâlâ çözülemedi. Verilen sözlerin yerine getirilmemesinden ve yurttaşların arazilerinin ellerinden alınmasından dolayı mağduriyet arttı.
Yurttaşlar tepkili
Cumhuriyet’ten Mehmet İnmez’in haberine göre, yüzlerce depremzede konteynerlerde yaşarken kredilerin yüksek ve kısa vadeli olmasından dolayı kredi çekemedi, yıkılan evlerini yapamadı.
Devlet güvencesinde olan DASK ise yurttaşlara komik rakamlar ödedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in depremzedeler için Dünya Bankası’ndan kredi talebi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hâlâ onaylanmadı.
Evlerinin metrekaresi düşürülen, eşyaları hırsızlar tarafından çalınan, kira ve eşya parası alamayan depremzedeler bir yıldır devlet tarafından yalnız bırakılmalarına tepki gösterdi.
Deprem sonrası verilen sözlerin yerine getirilmediğini, bir yıldır depremzedelerin acıları ile baş başa kaldığını belirten İzmir Depremzedeler Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan şunları söyledi:
“Devlet depremden iki hafta sonra bizleri unuttu. Sadece STK’lerin girişimleri, 117 tane depremde hayatlarını kaybeden kişilere ücretsiz konut yapılması oldu. Herkes konuşurken deprem siyaset üstü diyor.
"Ama bizim üzerimizden siyaset yapılıyor. Faizli vadeli kredi vereceklerini söylüyorlar. Bizler bu kredileri nasıl ödeyeceğiz. Elinizi vicdanınıza koyun. Hiç kimsenin cebinden beş kuruş para çıkmadan emsal artışa yüzde 50 olmalıydı. Evimizi ve normal yaşantımıza dönmek istiyoruz. Deprem zamanında yanımıza geldiler, ağladılar, sarıldılar gittiler. Sonra biz yalnız kaldık.
"Kızılay, ‘Yemek dağıttık’, devlet ‘çadır kurdum’ diyor. Tabii kuracak, zaten onların asli görevi. Bizlere sosyal devlet değil sosyal vatandaş destek oldu. Hâlâ 300’e yakın konteynerlerde yaşayan depremzedelerimiz var.”
Raporlar
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı o dönemki açıklamasında, İstanbul Teknik Üniversitesinden de 4 kişilik bilirkişi heyetinin oluşturulduğunu ve istenen nihai raporların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.
Ayrıca, TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezinin yaptığı jeofizik ölçümler sonrasında düzenlenen raporun da Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiği kaydedildi. Gelen sonuçların bilirkişi heyetine gönderildiğimi belirten Başsavcılık, hazırlanacak raporda bu verilerin değerlendirilmesini istediklerini de aktardı.
7 kişi tutuklanmıştı
İzmir'in Seferihisar ilçesinde 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde 117 kişi hayatını kaybetmişti.
Depremden hemen sonra İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmıştı. Gözaltı kararı verilen şüphelilerden 7'si tutuklanmış, 3 şüpheli hakkında da adli kontrol kararı verilmişti.
(EMK)