Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir milletvekili Mahir Polat, İzmir’de yaşanan depremin ardından Covid-19 vaka artışlarını Meclis gündemine taşıyarak Sağlık Bakanlığı’nın deprem sonrası süreci yönetemediğini belirtti.
Polat, “Pozitif vakalar için alan yaratılsaydı, bugün İzmir’deki vaka artışına engel olunabilirdi. Depremin, doğal afetin tehlikesini biliyoruz ama pandemi ne olursa olsun unutulmamalıydı. Deprem ve pandemi özellikle yoksulları daha çok etkiliyor” dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Polat, deprem sonrası pozitif vakalar için ayrı bir alan yaratılmadığını, bu sebeple afet bölgesinde bulaş riskinin çok arttığını vurguladı. Depremin ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve yerel hizmetlerin seferberlik ilan ettiğini söyleyen Polat, çadırların hepsinin dezenfekte edildiğini ve milyonlarca maske dağıtıldığını belirtti.
"Sağlık Bakanlığı sınıfta kaldı"
Sağlık Bakanlığı’nın depremin ardından sınıfta kaldığını belirten Polat, “Çadır kentler kurulurken ve yardımlar yapılırken pandemi unutuldu. Sağlık Bakanı semptomlu ve semptomsuz olmak üzere vakaları ikiye ayırmıştı. Özellikle afet bölgesi Bayraklı’da kaç tane semptomsuz pozitif vaka var? Bunların kaç tanesini evinde karantinaya aldınız?" diye sordu ve şöyle devam etti:
"İnsanlara dışarıya çıkın, evinizde oturmayın diyoruz. Karantinada olan insanlar da otomatik olarak dışarıya çıktılar. Bulaş riski çok fazla arttı. Salgının bu bölgede pik yapması bekleniyor. Burada eksiğiz. Uyarılarımıza rağmen bir karantina yurdu veya alanı belirlenmedi. Karantinada kalması gereken insanlar çadır kentleri gezdiler” dedi.
"Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü erken müdahale edip pozitif vakaları ayırabilirdi. Sosyal devlet anlayışı olmadığı için yurttaşlarımız zor durumda kaldılar."
"Deprem bölgesinde alınan önlemler neler?"
CHP’li Polat’ın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelttiği sorular şu şekilde:
- Koronavirüs vakalarının deprem bölgesinde artmaması için Bakanlığınızca alınan önlemler nelerdir?
- Bu önlemler ne zaman hayata geçirilmiştir?
- Depremin üzerinden geçen zaman da dikkate alındığında, alınan tedbirlerin vaka artışı üzerindeki etki ve yansıması nasıldır?
- Alınan tedbirler ile Bakanlığınızca vaka artış hızı yavaşlaması istenen seviyeye ulaşmış mıdır?
(SO)