Fotoğraf: KESK İzmir Şubeler Platformu
İzmir'de Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yönetici ve üyelerine yönelik "örgüt üyeliği" suçlamasıyla verilen cezalara karşı Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) aldığı yeniden yargılama kararının ardından görülen davada karar çıktı.
İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya bazı sanıklar ve avukatları katıldı.
Sanıklar, yargı sürecinin 13 yıldır sürdüğünü anımsatarak, büyük bir haksızlıkla karşı karşıya olduklarını ve mağduriyet yaşadıklarına dikkat çektiler.
Sanık avukatları davanın uzun sürmesi nedeniyle sanıklar ve ailelerinin mağdur olduğunu, suç teşkil ettiği ileri sürülen eylemlerin anayasal bir hak olduğunu savunarak beraat talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti verdiği aranın ardından tüm sanıkların beraatına karar verdi.
TIKLAYIN - Savcıya Göre PKK KESK'i Ele Geçirmek İstiyormuş
TIKLAYIN - KESK Savcısının Özel Yetkileri Alındı
TIKLAYIN - Kamu Emekçilerine 156 Yıl Hapis
"Sendikal faaliyet özgürlüğü"
Avukat Nedim Değirmenci, karara ilişkin yaptığı değerlendirmede, dava içeriğinin polis ve jandarma tarafından suni delillerle oluşturulduğunu belirterek şöyle dedi:
"Cezalar çıktı, Yargıtay onadı. Yargıtay kararına karşı AYM başvurusu yapıldı. Başvuruda toplantı özgürlüğü, sendikal faaliyet özgürlüğü temelindeki taleplerimiz kabul edildi. Onun neticesinde yeniden yapılan yargılamada bugün mahkemenin fiillerin suç olmadığının tespiti bakımından istemimiz gibi karar vermesi oldukça önemliydi."
"Yıkım olsa da sevindirici"
KESK İzmir Şubeler Platformu da karara ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Geç gelen adaletin vicdanlarda yarattığı yıkım olsa da bütün arkadaşlarımızın beraat etmesi sevindirici. Bir başka kazanımıyla sendikal faaliyetlerden suç devşirilemeyeceği bir kez daha ortaya konmuş oldu. Emek ve Demokrasi mücadelesi, evrensel hukuk normları çerçevesinde haktır" dedi.
Ne olmuştu?
KESK yönetici ve üyeleri 2009 yılında "örgüt üyesi" oldukları iddiasıyla tutuklanmış ve haklarında dava açılmıştı. Yapılan yargılamada 30 sanık, çeşitli cezalara çarptırılmış, karar Yargıtay tarafından onanmıştı. Yapılan başvuruyu değerlendiren AYM, sanıkların katıldıkları toplantı ve gösterilerin tek başına silahlı örgüt üyeliğine gerekçe yapılamayacağını belirterek yargılamanın yeniden yapılmasına hükmetmişti.(KÖ)