Gezi direnişi sonrasının Türkiye'sinde yerel seçimler yaklaşırken kendini kuşatılmış hissedip statükoya sıkıca tutunmaktan başka çare göremeyenler için kaçırılmaz bir değişim fırsatı: 4. İnsan Hakları Belgesel Film Günleri, 12-15 Aralık 2013 tarihleri arasında İzmir Alsancak'taki Fransız Kültür Merkezi’nin salonunda düzenlenecek.
Gösterimlerin ücretsiz yapılacağı etkinliğin geniş kapsamlı programını Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Ege Üniversitesi İletişim Çalışmaları Topluluğu'nun katkısıyla hazırlamış.
Geçmişle yüzleşmek
Ülkeyi saran inşaat baskısının yansımalarından, 1. derece doğal sit alanında yapılma ihtimali olan Expo 2020 için İzmir yerine Dubai'nin seçilmesiyle rahat bir nefes alan körfez, polisin Alevi ve Kürt öğrencileri fişleme faaliyetiyle gölgelenmeye devam ediyor maalesef.
Neyse ki memlekette yıllarca inkâr edilen, baskı altında tutulan, susturulan, unutturulmaya çalışılan, işkenceye maruz kalan ve yok edilenlerin sesi niteliğindeki belgesellerle alışılmış pratikleri medenice sorgulamaya ve onlarla hesaplaşmaya girişebileceğiz. Sansürlü bilgi kaynaklarından sıyrılarak geriye dönüşü olmayan bir aydınlanma dönemine giren insanlığa tabularını yıkma ve otoritenin empoze ettiği dogmaların yerine kendi kanısını serbestçe oluşturma alternatifini sunan belgeselcilere minnettarız.
Gezi olaylarından da anlaşıldığı gibi bir liderden çok, farklı farklı kesimlerin ortaklığından güç alan direniş hareketine paralel olarak İnsan Hakları Belgesel Film Günleri, Türkiye'nin fazlasıyla zedelenmiş kültürel çeşitliliği de dikkat çekiyor. Kentin bilim yuvaları arasında özel bir yere sahip olmayı sürdüren Ege Üniversitesinin İletişim Fakültesi'nden Hilmi Maktav ve kurumun parlak öğrencilerinin çalışmalarıyla ortaya çıkan sonuç takdir edilecek seviyede. Hem Türkiye'de, hem de dış ülkelerde festivallere katılıp ödüller almış yapımların da dahil olduğu seçki birçok açıdan tatmin edici bir yelpaze sunuyor.
12 Aralık Perşembe günü saat 14:00'te başlayacak gösterimler 15 Aralık Pazar gününe kadar sürecek ve bazı yönetmenlerle gösterim sonunda söyleşi yapılabilecek.
Polis Şiddeti
Cumhuriyet Bulvarındaki Fransız Kültür Merkezinde yine TİHV'in hazırladığı Dünyada ve Türkiye'de Yeni Güvenlik Rejimi: Polis Şiddeti söyleşisi de dikkat çekici. Bu sene 23. yılını kutlayan Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın 11 Aralık Çarşamba saat 18:00'de yapılacağı açıklanan etkinliğine konuşmacı olarak E.Ü. Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünden Nilgün Toker, İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp AD'den Şebnem Korur, YTÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden Evren Balta, DEÜ Siyaset ve Sosyal Bilimler AD'den Ayşen Uysal katılacak.
New York'taki ikiz kulelere yapılan saldırı sonrası gezegeni saran güvenlik paranoyasının izdüşümü olarak gittikçe yoğunlaşan polisiye önlemlerin Türkiye'deki insan hakları ihlallerini de artırdığı göz önüne alınarak haklarımıza hukuken ve fiilen yapılan saldırıya direnebilmek için söyleşide hazır bulunmakta fayda var.
“Gâvur İzmir”in problematik Rum geçmişiyle dolaylı da olsa yüzleşmesi için ise Belgesel Günleri'nde gösterilecek, yönetmenliğini Nilüfer Uzunoğlu'nun Antigoni Küçük Adamız Hayatımız belgeseli dışında 5. Uluslararası Egeart Sanat Günleri kapsamında İBB Ayavukla Kilisesinde verilecek konser de faydalı olacaktır.
7 Aralık Cumartesi akşamı saat 20:00'de, arpta Sibel Efendiev, kemanda Fuat Efendiev, flütte Hürkan Ayvazoğlu'nunsahne alacağı Ege'den Akdeniz'e adlı ücretsiz dinleti Basmane semtinde ayakta kalan ender gayrimüslim ibadethanelerinden, eski adıyla Ayios Voukolos'ta. Bir zamanlar Ermeni olup Bizans döneminde Rumluğa dönenlerin cemaati Hayhurumlara hizmet vermiş olan ve yakınlarda belediyece restore edilip yeryüzündeki Ortodoksların lideri, İstanbul Patriği Bartholomeos tarafından ziyaret edilen tarihi yapının mistik atmosferinden geriye kalanı solumak için bu müzikal performans birebir… (MT/AS)
* Programa buradan ulaşabilirsiniz.